Amon Amarth – Jomsviking

Facebookrssmail

Album ArtworkDrie jaar na de voorganger ‘Deceiver of the Gods’ komt Amon Amarth op 25 maart met hun tiende studioalbum ‘Jomsviking’. Ging het vorige album nog over onderwerpen of goden uit de scaninavische mythologie ditmaal heeft frontman Johan Hegg gekozen voor een saga over de Jomsvikingen, een verhaal vol liefde, dood en wraak dat uiteindelijk in een tragedie eindigt.
Deze verhaallijn leent zich makkelijk voor een mooie viking film met bijpassende filmmuziek gemaakt door de mannen zelf.

De zes weken afzondering op het Engelse platteland in het plaatsje Derbyshire met producer Andy Sneap (tevens producent van ‘Deceiver Of The Gods’) waren nodig voor deze creatie. Daar ontstond een meesterwerk dat meer elementen van traditionele heavy metal in zich heeft dan op zijn voorganger. Om die reden noemt Amon Amarth ‘Jomsviking’ een conceptalbum, het album is super aanstekelijk, strijdvaardig en ophitsend. Men is dus trouw gebleven aan de Amon amarth formule maar heeft zich vernieuwd waardoor het verfrissend klinkt.

Amon Amarth is ondanks de druk van het succes en roem altijd een vriendenclub gebleven. Het vertrek van drummer Fredrik Andersson was dan ook een aderlating, maar hebben ex-Vomitory drummer Tobias Gustafsson bereid gevonden de drums waar te nemen in de studio voor dit album. Wie uiteindelijk de nieuwe vaste drummer gaat worden is nog niet bekend gemaakt, maar men zal vast een adequate persoon daarvoor vinden.

Het eerste deel van het album bulkt van de energieke, aanstekelijke nummers met ‘First Kill’ dat klinkt als een donderslag bij heldere hemel vol met fraaie melodieën en machtige ritmes en de woeste vocale prestaties van Hegg die langzamerhand legendarisch genoemd mogen worden. Nummer ‘Raise Your Horns’ dat als toekomstige meezinger tijdens concerten en festivals als vanouds klinkt.

Het epische begin van ‘The Way Of Vikings’ kondigt een verandering aan, waarbij de ritmes gezelschap krijgen van hoornarrangementen. Het album had deze zaken nodig om de verhaallijn meer kracht en gevoel te geven en dat merk je in ‘At Dawns First Light’. Een waar hoogtepunt is het heerlijke ‘One Thousand Burning Arrows’. Ondanks de altijd aanwezige brutaliteit herbergt dit een zekere weemoed in de gitaarlijnen en op het einde mooi viool spel. Was er al op het vorige album ‘Deceiver Of The Gods’ een afwijkend geluid door het duet met Messiah Marcolin, ditmaal heeft men gekozen de uitdaging aan te gaan door een duet met Duitse soloartieste en ex-Warlock Doro Pesch in ‘A Dream That Cannot Be’. Een combinatie van Doro met Johan Hegg die heerlijk overkomt zonder in te boeten op typische vertrouwde gevoel.

Nog een hoogtepunt is tevens het slotakkoord van het verhaal: ‘Back On Northern Shores’, een prachtig nummer met gevoel voor drama, waarbij we kunnen concluderen dat de heren zichzelf wederom overtroffen hebben. De fans zullen de onmiskenbare elementen die men gewend is van Amon amarth in overvloed herkennen, zij die op verrassingen en vernieuwingen hoopten zullen deze zekers aantreffen. Conceptalbum of niet ‘Jomsviking’ is een heerlijk album die zeker in ieder zijn collectie thuishoort.

(9,5/10, Sony Music Entertainment)

Tracklist:

01. First Kill 4:21
02. Wanderer 4:42
03. On A Sea Of Blood 4:04
04. One Against All 3:37
05. Raise Your Horns 4:23
06. The Way Of Vikings 5:11
07. At Dawn’s First Light 3:50
08. One Thousand Burning Arrows 5:49
09. Vengeance Is My Name 4:41
10. A Dream That Cannot Be (feat. Doro Pesch) 4:22
11. Back On Northern Shores 7:08

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)