Almanac – Tsar

Facebookrssmail

Almanac - Tsar - ArtworkNa 15 jaar en 10 cd’s als gitarist, producer en componist van Rage besloot Victor Smolski een nieuwe weg in te slaan met zijn nieuwe band Almanac. De gitarist liet voor het eerst zijn nieuwe muzikale richting horen op het album ‘Speak Of The Dead’ in 2006 met het nummer ‘Suite Lingua Mortis’. Dit beviel hem zo goed dat hij in 2013 met een volledig album onder de naam Lingua Mortis Orchestra kwam. Deze nieuwe weg is tevens ook de reden waarom Peavy Wagner en Victor Smolski uit elkaar zijn gegaan, Peavy wou op het traditionele metalpad blijven en Victor meer de kant van symfonische metal op met de toevoeging van zijn eigen kenmerkende gitaar stijl.

Het album zoals de titel al doet vermoeden behandelt onder meer Ivan de Verschrikkelijke, de oorlogszuchtige nomaden in de Russische steppes en het beleg van Constantinopel. Dit zijn allen verhalen over oorlog, veldslagen, intriges, terreur, kracht en liefde die door de zangers en zangeres goed overgebracht worden.

Na een bombastische begin knalt het titelnummer na een minuut uit zijn startblokken met beukende drums en strakke gitaarwerk. Wanneer David Readman met zijn vocalen komt klinkt het als heerlijke metal. Het orkest geluid overheerst nooit en voorziet het nummer van diepgang en zorgt dat Almanac onder het genre symfonische metal geplaatst kan worden. Het bekende gitaarspel van Victor is zeer aanwezig, de snelheid en het hoge gehalte aan melodie zijn zoals je van hem gewend bent. De stem van Andy B. Franck vult die van David Readman perfect aan en daardoor is er een goed samenspel.

‘Self-Blinded Eyes’ laat wat Oosterse invloeden horen en klinkt toegankelijker waardoor de keuze om voor dit nummer de eerste video te maken zeker begrijpelijk is. Het gebruik van meerdere stemmen komt de beleving van het nummer ten goede en het samen gezongen refrein is pakkend. Het gitaar intermezzo  ‘Darkness’ loopt nagenoeg over in ‘Hands Are Tied’  en knalt je tegemoet en door de manier van zingen roept dit nummer emoties en gevoelens op. ‘Children Of The Future’ is een echte beuker, waar er een mooi samenspel is van het toetsenwerk en het gitaarwerk.

Een intro met fluit, een rustig gitaargeluid en de stem van David Readman brengen het lange ‘No More Shadows’ op gang. Een trager nummer, dat door een diepe baslijn, het gebruik van strijkers en de vele verrassende wendingen een van de beste nummers van het album is . Met ‘Nevermore’ wordt er opnieuw gekozen voor snelheid met melodie. De zang gaat hierin mee en past daarom helemaal. Dit is zonder twijfel het hardste en agressiefste nummer van het hele album.

Na een romantische begin vervolgt ‘Reign Of Madness’ als een pure powerballade. De stem van Jeanette Marchewka zorgt ervoor dat de romantiek ook verder in het nummer hoorbaar is. Het refrein en de gesproken stukken zijn een goede afwisseling. De afsluiter ‘Flames Of Fate’ start met gitaren en dubbele basdrum in overvloed, het gitaarwerk is de kern van het nummer en een goede en mooie manier om een album af te sluiten.

Het album is vanaf 18 maart verkrijgbaar.

(7/10, Nuclear Blast Records)

Tracklist:

1. Tsar 7:48
2. Self-Blinded Eyes 6:00
3. Darkness 1:17
4. Hands Are Tied 5:48
5. Children Of The Future 5:19
6. No More Shadows 8:19
7. Nevermore 4:40
8. Reign Of Madness 6:31
9. Flames Of Hate 6:35

Almanac is:

Victor Smolski – gitaar, toetsen
Andy B. Franck – zang
David Readman – zang
Jeanette Marchewka – zang
Enric Garcia – toetsen
Michael Kolar – drum
Armin Alic – basgitaar

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)