Beyond All Recognition – Beyond All Recognition

Facebookrssmail

Beyond-All-Recognition-Froncover-1500x1500pxl-300x300Men vraagt zich wel eens af wie de huidige en oudere metal bands van het heden in de toekomst gaan opvolgen. Deze band is een voorbeeld van de nieuwe metal bands die dit gat kunnen gaan invullen, want ze weten namelijk erg goede metal te maken. Duidelijk te horen is dat deze heren beinvloed zijn door bands zoals Slipknot, Korn en Fear Factory. Echter met hun eigen invulling hiervan zullen ze de fans van het nu metal genre zekers niet teleur zal stellen. Deze Zweedse band wist kort na de oprichting in 2011 en door de release van twee EP’s genaamd ‘Now or Never’ en ‘This is Dubcore’ en ondanks de nodige wisselingen in de bezetting van de band al naam voor zichzelf te maken met hun dubcore metal zoals ze het zelf noemen en gingen in 2011 ook op tour met We Butter The Bread With Butter door Duitsland. Het debuutalbum uitgebracht in 2012 ‘Drop=Dead’ (bij Napalm Records) waarop Soilwork zanger Björn Strid ook te horen is werd erg goed ontvangen. Na een uitgebreide tour door Italie en Duitsland in 2014 bracht men nummer ‘Our Illusion’ uit wat de fans een idee gaf wat men op het volgende album kon verwachten. Na de tour door Rusland in 2015 en wederom een wisseling in de bezetting werd het tijd om (op een paar extra optredens met Adept na) de studio in te duiken om aan het tweede album te werken.

Op het “self titled” album ‘Beyond All Recognition’ weet de band hun dubcore metal mix met metalcore te verbeteren met melodieus getinte death metal zoals duidelijk naar voren komt in album opener ‘Stain Your Name’, maar ook zeker ook in de met hardcore-elementen gevulde nummers ‘Erase ‘ en ‘Unfounded’.In ‘The Dead Cannot Speak’ weet de band de dubstep insteek mooi te combineren met de lijzige zang in het nummer.

In ‘Aesthetic_Pathetic’ is de band sterk in de opbouw van het nummer de melodische zang lijkt zich niets aan te trekken van het razendsnelle tempo van de drumsalvo’s en beukende gitaar riffs en grunts die aan de basis liggen. Beyond All Recognition weet op dit album hun muziekalen invloeden goed te vertalen in hun manier van muziek maken. Het nummer ‘Kill(h)er’ is hier ook een voorbeeld van en uiterst krachtig uit de hoek komt en een heerlijk nummer is voor fans om op los te gaan.

‘What You Areî’ is weer verrassend, omdat het een afwijkend en relatief rustig nummer is, maar de hoorbare ingehouden spanning maakt het dit nummer bijzonder. Andere interessante en verassende onderdelen op dit album zijn de psycho-achtige western/thriller instrumentaal die naar de naam ‘Elation’ luistert en een intro is naar het melodieuze ‘Revelation’ dat muzikaal eveneens een bepaalde spanning draagt terwijl de zang haar ruimte opeist en David Sˆhr laat horen over een veelzijdige zangpartij beschikt.

Het gitaargeluid uit ‘Elation’ komt subtiel in het nummer ‘Revelation’ terug. Ook de piano partij in ‘Restî’ is een aangename toevoeging en erg verrassend. Tijd om bij te komen is er niet wanneer de band naar het eind van het album toe nog flink tekeer gaat in ‘Knowing’, ‘Trigger Denial’ en de heerlijke krachtige afsluiter ‘Daemons’ waarin de gitaarsolo duidelijk op de voorgrond treed.

Beyond All Recognition heeft met dit album zich in alle opzichten verbeterd ten opzichte van hun debuut album, door een volwassener aanpak waardoor steekt alles beter in elkaar. Ze zijn zeker een van de nieuwe nu metal bands, een band die met deze plaat duidelijk laat zien zich verder ontwikkeld te hebben. Het album is namelijk intens, divers en energiek en weet de diverse invloeden van andere bands te verwerken in hun eigen muziek waardoor het zeker voor elke nu metal fan een album is dat de moeite waard is.

(7,5/10, Gain Music, Sony Music Entertainment)

Tracklist:
01. Stain Your Name
02. Aesthetic_Pathetic
03. Elation
04. Revelation
05. What You Are
06. Erase
07. Kill(h)er
08. Rest
09. Knowing
10. The Dead Cannot Speak
11. Trigger Denial
12. Unfounded
13. Future Behind
14. Daemons

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)