Shadowrise – Escape From Shadow Island

Facebookrssmail

UnknownDe basis van deze Nederlandse band werd al gelegd in 2009 toen de toenmalige bandleden besloten van de door folk geïnspireerde band Frozen Jacks om te vormen in een door death metal beïnvloedde symfonische power metal band. In 2012 werd er onder de nieuwe naam Shadowrise een eerste teken van leven gegeven in de vorm van de demo ‘Cursed’. Daarna werd het een tijdje stil rond de band tot de release van deze EP getiteld ‘Escape From Shadow Island’ met twee nieuwe bandleden Yordi Florax (Bas) en Laura Guldemond (Zang).

Het tempo op deze EP zit er goed in en op zowel muzikaal als vocaal gebied is er veel te beleven. De regelmatige verandering van drum ritme, de verschillende gitaar partijen met daarbij de aanvullende keyboard geluiden en dit komt alles zeer ten goede. Op het eerste gehoor klinken de nummers erg druk en is het wennen doordat de gruntzang van Roman Potasse en de tegenovergestelde mooie zang Laura Guldemond (Generation Lost, Epic Rock Choir, ex-Synergy Protocol) elkaar in hoog tempo afwisselen. Echter nadat je deze EP een aantal keer hebt beluisterd, vervaagt dat gevoel en ontdek je steeds meer nieuwe details in de nummers.

Het technische niveau op deze EP ligt hoog en de keyboard- en gitaarpartijen komen mooi samen, zoals aan het begin van het nummer ‘Rise’ te horen is dat een prima opener is van deze EP mede ook door de goede combinatie van de twee zang stemmen. Tevens laat dit nummer meteen horen waartoe deze band instaat is. Duidelijk hoorbaar verder is dat de muziek van de band door melodeath achtige bands geïnspireerd is. Dat hoor je zowel terug in het gevarieerde en krachtige drumwerk en tevend door de zware, energieke gitaar riffs en melodische invloeden van de nummers. Denk dan bijvoorbaald aan bands zoals Soilwork, Arch Enemy en Children Of Bodom als vergelijkings materiaal.

In het nummer ‘Django’ komen de klanken vergelijkbaar met de band Symphony X goed naar voren. Ondanks de progressieveaanpak is de single van deze EP erg melodisch en toegankelijk van aard, onder meer doordat zangeres Laura Guldemond veel ruimte krijgt en deze middels prachtige zanglijnen deze optimaal benut. Het volgende nummer ‘Monster’ is een perfecte benaming voor dit nummer en mijn persoonlijke favoriet door de krachtige drums en harde gotaarriffs samen met de zang een heerlijke combinatie. In het snelle afsluitende titelnummer ‘Escape from Shadow Islands’ klinkt Laura’s krachtige zang halverwege iets minder overtuigend, maar het nummer is desondanks een goede afsluiter van deze indrukwekkende EP .

‘Escape From Shadow Island’ is een sterk visitekaartje van Shadowrise, waarbij het tempo en energieke niveau constant hoog blijft. De vele afwisselingen en muzikale invloeden die in de nummers zijn verwerkt, zijn erg fijn voor het luisterend oor. Shadowrise is met deze EP en hun energieke live optredens een goede kanshebber voor een plek op FemME 2016.

(8/10, Eigen Beheer)

Tracklist:
1. Rise
2. Django
3. Monsters
4. Escape From Shadow Islands

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)