Skyclad – A Bellyful Of Emptiness – The Very Best Of The Noise Years 1991-1995

Facebookrssmail

26880Compilaties worden steeds schaarser door de huidige download en stream mogelijkheden tegenwoordig. Maar toch kiest Noise Records er voor om deze op de markt te brengen, het tegenwoordig vanuit Engeland opererende label brengt een hele reeks best of albums op de markt en gelukkig ook deze van Skyclad.

Suidakra, Thyrfing, Moonsorrow en vrolijkere gezelschappen als Alestorm, Ensiferum en Korpiklaani, allemaal hebben ze één invloed gemeen namelijk Skyclad. De eerste band die metal en folk letterlijk met elkaar combineerde. Niet alleen door metal te combineren met folk melodie of akoestische gitaarriff, maar door folk als hoofdbestanddeel te nemen van de composities. Deze metal gecombineerd met instrumenten als violen, fluiten en andere metalvreemde instrumenten maakte het een nieuwe fenomeen en stroming binnen metal genre.

Deze verzamelaar bevat materiaal van de eerste vier albums. Aangezien het hier een pakket met twee cd’s betreft, haal je met deze dubbelaar dus een groot deel van die vier platen in huis. Volgens menig fan zijn die albums ook de beste in de omvangrijke discografie van Skyclad. Met name door de zang van Martin Walkyier, die in 2001 de band verliet. Walkyier is in technisch opzicht geen briljante zanger, maar wel een met een eigen herkenbaar geluiden tevens is hij in staat om grote aantallen woorden in rap tempo de microfoon in te knallen. Hij laat zich daarbij niet zo gaan als bij zijn eerdere band Sabbat, maar desondanks is hij regelmatig lekker op dreef. Ook gebruikt hij in de nummers van de latere albums regelmatig zijn “normale” stem. Zijn bereik is niet groots, maar Walkyier weet heel goed waar zijn eigen grenzen liggen. Het is dus nooit storend, maar altijd sfeervol en passend.

‘A Bellyful Of Emptiness’ geeft een mooi overzicht van de ontwikkeling van Skyclad. De band begon immers thrash achtig en werd door de jaren heen steeds melodieuzer en verfijnder. Het materiaal van de eerste twee albums ‘The Wayward Sons Of Mother Earth’ en ‘A Burnt Offering For The Bone Idol’ op deze verzamelaar spreken het meeste aan, vanwege de manier waarop vette thrashriffs van Steve Ramsey (Satan en ex-Pariah) hand in hand gaan met fraaie viool melodieën en galmende zangpartijen.

Een prima verzamelaar dus van een band die met deze verzamelaat terecht weer eens op de voorgrond gebracht wordt. Verwacht geen onbekende nummers of onuitgebracht werk, maar gewoon een zeer aangenaam overzicht van de beginjaren van Skyclad. Als je geinteressseerd ben in de eerst genoemde albums dan is deze verzamelaar een prima aankoop. Aangezien namelijk de eerste albums tegenwoordig niet zo heel eenvoudig te vinden zijn.

(8/10, Noise Records)

Tracklist:
Cd 1:
1. The Sky Beneath My Feet 5:41
2. Trance Dance (A Dreamtime Walkabout) 5:27
3. The Widdershins Jig 3:40
4. Skyclad 5:02
5. Spinning Jenny 2:43
6. Salt On The Earth (Another Man’s Poison) 4:51
7. Ring Stone Round 2:11
8. Men Of Straw 4:36
9. The Declaration Of Indifference 4:15
10. Alone In Death’s Shadow 6:35
11. Emerald 3:34
12. A Room Next Door 4:50
13. When All Else Fails 4:20
14. Thinking Allowed 3:53
15. The Wickedest Man In The World 3:56
16. Earth Mother, The Sun And The Furious Host 3:17
17. Tunnel Visionaries0:58

Cd 2:
1. A Word To The Wise 5:04
2. Civil War Dance 5:04
3. Cardboard City 4:28
4. Land Of The Rising Slum 5:52
5. The One Piece Puzzle 4:56
6. A Bellyful Of Emptiness 5:27
7. Gammadion Seed 3:44
8. Brothers Beneath Skin 4:32
9. Still Spinning Shrapnel 4:47
10. Just What Nobody Wanted 3:40
11. Art-Nazi 5:27
12. A Stranger In The Garden 6:13
13. Another Fine Mess 5:22
14. Halo Of Flies 3:28
15. Desperanto (A Song For Europe?) 2:28
16. Dance Of The Dandy Hound 6:53

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)