Epica – The Holographic Principle

Facebookrssmail

epica-the-holographic-principle-artworkNederlands trots Epica is, zonder rekening te houden met de soundtrack ‘The Score’, met ‘The Holographic Principle’ toe aan haar zevende studio album. De band rond gitarist/grunter Mark Jansen en zangeres Simone Simons behoort al jaren tot de top in het “female fronted metal” en staat ook telkens weer garant voor de nodige experimenteerdrift. Dit album vormt hierop geen uitzondering en Epica trakteert ons wederom op een flinke portie ingenieus uitgewerkte orkestrale symfonische metal. Net zoals zijn voorganger ‘The Quantum Enigma’ is deze plaat weer een totaalbelevenis geworden die je vanaf de eerste noot boeit en je niet meer los laat. De muzikale gaven van de vijf instrumentalisten in combinatie met de vocale duizendpoot Simone zorgen voor een mooie geheel en muzikaal vuurwerk.

Ging het vorige album nog over de wereld van kwantumfysica. Hoe nemen we dingen waar? Hoe verwerken we informatie? Zien we wel wat we denken te zien? Voor dit album heeft de band echter gekozen voor de wereld van de nabije toekomst waar door middel van “virtual reality” mensen hun eigen werelden kunnen maken die niet te onderscheiden zijn van de huidige wereld waarin ze leven, of is deze wereld ook een virtual reality op zichzelf? Een hologram? Met de teksten wordt je uitgedaagd om alles te herzien wat je voor lief neemt en om open te staan voor de recente ontwikkelen op wetenschappelijk gebied. Niets is wat het lijkt in onze holografische universum is de boodschap die men meegeeft.

Dit album zal aan de fans worden gepresenteerd op hun zelf georganiseerde Epic Metal Fest dat voor dit jaar hun enige optreden in Nederland zal zijn. Met onder andere bands zoals Stream of Passion, MaYaN, Textures en Katatonia zal het een mooi metal fest worden. De voorverkoop hiervoor is al gestart en ook het album is reeds te bestellen. Epica heeft echter ook dit keer weer met iets bijzonders bedacht m.b.t. de speciale edities van deze plaat. De bundel met een hologram voor je mobiele telefoon is een leuk toevoeging maar voor de echte diehard fans is er gekozen voor een uniek item, namelijk een actionfigure set incl. een podium. Het belangrijkste echter blijft natuurlijk het album zelf en dat is een genot om naar te luisteren.

Het album begint met een intro met de naam ‘Eidola’. Zo een prachtig begin kun je aan de band wel over laten, want als geen ander weten ze het gevoel van een album op te bouwen. De band maakt een gewaagde sprong vooruit op het album, waar voorheen niet ieder instrument live werd opgenomen is het dit keer anders. Ieder geluidje, ieder detail, elke klank is live. Iets wat vanaf het eerste moment voelbaar is. ‘Edge of the Blade’ knalt erin en daardoor is duidelijk merkbaar dat Epica toch weer een hardere kant van zichzelf laat horen vergelijkbaar met album ‘Design Your Universe’.

‘A Phantasmic Parade’ is daar ook zeker een voorbeeld van, want zodra de klanken door de speakers knallen is het direct herkenbaar Epica materiaal, maar met een hardere klank die zeker de luisteraar zal bekoren. Niet alleen door het koor, dat weer een heerlijke toevoeging is in het geheel, maar ook de gehele band gaat meer los als nooit tevoren. Simone haar stem is met haar steeds breder wordende bereik een krachtigere stem van onschatbare waarde binnen het geheel. Het gitaren werk zit vol prachtige details en wanneer Mark zijn grunts eraan toevoegt is het gewoon lekkere stevige metal wat men laat horen. Het ritme en diversiteit op de drums zijn op dit nummer onnavolgbaar.

‘Universal Death Squad’ is de eerste track met begeleidende videoclip, reeds eerder aan de wereld werd getoond. De stevige sound ligt er hier bovenop zodat men een idee heeft wat ze kunnen verachten als het album straks uitkomt. In dit nummer worden de gitaren, bas en drums op de juiste manier gebruikt en maken het een van de energiekste tracks op het album. De muziek staat hier centraal. Het stevige gitaarwerk dat in dit nummer naar voren komt zal een uitdaging zijn geweest, maar de heren slagen met verve.

‘Divide and Conquer’ springt eruit door een perfecte combinatie van alle factoren. Of het nu door de goede afwisseling komt tussen Simone’s stem en de grunts van Mark, de diepe klanken van Coen’s piano, het koor dat de frontvrouw bijstaat en een krachtige eenheid te vormt, de lekker ritmisch klinkende drums, twee gitaren die elkaar opstuwen en uitdagen, de bass van Rob die het geheel bij elkaar houdt of toch de manier hoe de band en de producer altijd maar weten hoe ze nog wat blazers en strijkers aan het geheel kunnen toevoegen zonder dat het een overdosis lijkt te worden.

‘Beyond the Matrix’ opent met koor en een stevig drum ritme waarna een lekker stevig nummer volgt. Het nummer is een zeer geschikt voor de nieuwelingen/nieuwkomers onder ons die Epica nog moeten leren kennen. Ideaal om tijdens de live uitvoering mee te klappen, headbangen en zingen. De solo van Simone is er een die zeer gevoelig en zeer indrukwekkend is. ‘Once Upon a Nightmare’ voert je mee naar hogere sferen. De wisselwerking tussen de kleine, intieme setting en de band op volle toeren lopen naadloos in elkaar over. De indruk wordt in eerste instantie gewekt dat het een ballade betreft maar schijn bedriegt en het nummer ontwikkeld zich en langzaam wordt het tempo opgevoerd .

‘The Cosmic Algorithm’, ‘Ascension – Dream State Armageddon’, ‘Tear down Your Walls’ en ‘The Cosmic Algorithm’ zijn echte Epica nummers waar alle facetten, die we van ze kennen en mag verwachten, in voorkomen en ook de groei en progressie duidelijk laat horen die de band heeft gemaakt. Deze nummers zullen live echt tot hun recht gaan komen. ‘Dancing in a Hurricane’ is een gewaagde track waarin Epica zich over de grenzen begeeft. Grenzen daar waar andere genre genoten nog niet over heen zijn gegaan. De toevoeging van zoals eerder al omschreven live muzikanten is een sterke zet geweest, iets dat blijkt in dit nummer.

Het slotstuk is zoals op elk Epica album een meesterwerk. Al het geleerde, de toevoeging van live instrumenten, een sterkere koor samenstelling en de basis elementen van Epica worden samengesmolten in dit epos. Na een ruime zeven minuten gaat er een soort van knop en gaat het echt los. Dit moment op ‘The Holographic Principle’ is typerend voor waar de band zich momenteel bevindt. De harde klanken maken een energie los wat de fans zeker zullen voelen en waarderen.

Epica legt de lat nog hoger en overtreffen de voorganger. Epica is heer en meester in dit genre en in combinatie met Sandlane Recording Facilities en Joost van den Broek hebben ze met zijn allen een mooi meesterwerk afgeleverd die huidige fans, maar ook andere metal fans zeker zal bekoren en veel goeds belooft voor de eerder genoemde release show!!!!

(9/10, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. Eidola 2:39
2. Edge of the Blade 4:34
3. A Phantasmic Parade 4:36
4. Universal Death Squad 6:38
5. Divide and Conquer 7:48
6. Beyond the Matrix 6:26
7. Once Upon a Nightmare 7:08
8. The Cosmic Algorithm 4:54
9. Ascension – Dream State Armageddon 5:16
10. Dancing in a Hurricane 5:26
11. Tear Down Your Walls 5:03
12. The Holographic Principle – A Profound Understanding of Reality 11:35

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail