CD van de Week: Sinister – Syncretism

Facebookrssmail

Sinister is met recht een begrip in de Nederlandse death metal scene. Opgericht in 1989 zijn ze, afgezien van een periode van afwezigheid, zo’n 28 jaar actief in hun genre. In de huidige roerige rijden is het altijd fijn om te kunnen vertrouwen op zekerheden en dat brengt de band zeker. Om de twee jaar namelijk komen ze met een nieuw album en nu stellen ze ons ook niet teleur. Los van de wisselingen in de wacht bij de band heeft men niet ingeboet op kwaliteit en is het duidelijk wat je kan verwachten. Enige constante bandlid Adrie Kloosterwaard, ooit begonnen als drummer, is de bewaker hiervan en als zanger brult hij de rest van de mannen naar grote hoogte.

Deze plaat is het dertiende studioalbum van de band en waar je normaal bij dertien meestal denkt aan het ongeluksgestal blijkt dat in dit geval echter geenszins het geval. Zoals voorheen staan de teksten vol anti religieuze en occult achtige thema’s en ook de hoes vervaardigd door Alex Tartsus, die ook ontwerpen voor Afterburner, Demonseed en My Funeral heeft gemaakt, ziet er weer super gaaf uit. Ik kan er een heel verhaal van maken en er omheen draaien, maar met volle overtuiging durf ik te stellen dat deze plaat het beste en meest veelzijdige album van Sinister tot nu toe is. Alle typerende elementen zijn aanwezig: de snelle drums, de diep rochelende grunts, de gitaarsolo’s en deze keer zelfs wat onverwachte verrassendde keyboard elementen die mooi samensmelten met de eerder benoemde zaken. Het is toch knap dat men na achtentwintig jaar en dertien albums nog steeds de typische Sinister riffs uit de mouw kan schudden, zónder in herhaling te vallen.

Vanaf de eerste ogenblikken is het duidelijk dat de heren je bij de strot beetpakken om vervolgens niet meer los te laten. Wat gaat het er heerlijk hard en meeslepend aan toe op deze plaat. De meeste nummers duren rond de vijf en een halve minuut en kennen allemaal hetzelfde bekende maar heerlijke eerder genoemde recept. Er zit veel variatie in de nummers, het is dus niet continu vol gas door raggen. Ook hoor je weer de ene na de andere gitaarsolo en gitarist Gertjan Vis van 3rd Machine is ongetwijfeld als gastmuzikant ook lekker los gegaan. Aparte vermelding verdient ook de bijdrage van Carsten Altena van The Monolith Deathcult. Hij brengt met z’n keyboardpartijen het hele album naar een nog hoger niveau. Ook zijn er hier en daar een soort death metal koortje en wat clean gezang/gepraat te beluisteren. Titelnummer ‘Syncretism’ is een goed voorbeeld hiervan, want daar zitten eigenlijk alle lagen en elementen van het volledige album in.

Men heeft met ‘Syncretism’ een dijk van een plaat afgeleverd, dat het hele death metal genre weer een enorme boost geeft. In het nieuwe jaar gaat Sinister gewoon door met waar men goed in is namelijk Death Metal! Dit album zal ongetwijfeld op veel jaarlijsten komen te staan. Wat ook een leuke toevoeging is deze keer is niet een paar covers als bonus materiaal maar een heus doom metal nummer genaamd ‘Unhallowed Blood’ dat ruim 14 minuten duurt. Zeer aangename toevoeging dat prima past bij de rest van het album.

Sinister presenteert het album overigens 18 februari in P60 in Amstelveen, met verder optredens van Dauthuz en Spartan. Tevens is voor deze gelegendheid door de Happy Face brouwerij een speciaal Sinister bier gebrouwen. Genoeg ingredienten om er zeker heen te gaan.

(95/100, Massacre)

Tracklist:
Neurophobic 5:44
Convulsion Of Christ 5:37
Blood Soaked Domain 6:29
Dominance By Acquisition 5:17
Syncretism 5:24
Black Slithering Mass 3:42
Rite Of The Blood Eagle 5:57
The Canonical Rights 3:57
Confession Before Slaughter 6:07

Sinister is :
Adrie Kloosterwaard – Zang
Dennis Hartog – Gitaar
Ricardo Falcon – Gitaar
Ghislain van der Stel – Basgitaar
Toep Duin – Drums

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)