The Monolith Deathcult – Versus 1

Facebookrssmail

De band werd in 2002 opgericht onder de naam Monolith en het debuutalbum ‘The Apotheosis’ werd ook onder deze naam uitgebracht terwijl de band toen ook al onder de huidige naam bekend stond. Het eerste album was nog pure death metal waarin duidelijk invloeden van Nile en Deicide te horen waren. ‘The White Crematorium’, het tweede album, was onder andere door de toevoeging van de keyboard al wat experimenteler. Op ‘Trivmvirate’ hoorden we steeds meer industrial invloeden en die trend zette de band ook door op ‘Tetragrammaton’. Verwachtingen voor deze, die met behulp van inhuur drummer Frank Schilperoort tot stand gekomen is, nieuwe plaat waren dan ook hoog gespannen.

Het album begint met een interessant en apart intro namelijk ‘Rod Serling’s Radio Drama’s’ Twilight Zone Radio Drama’s. Een Amerikaans radioprogramma gebaseerd op de televisieserie ‘The Twilight Zone’ die weer gebaseerd is op de scripts van Rod Serling en werden op de radio uitgezonden met een volledige cast, muziek en sound effects. De stem die we in meerdere nummers horen als verteller is die van Hal Sinden die als de voice vermeld staat op de hoes. Samples van dit radioprogramma origineel of aangepast, horen we eveneens in meerdere nummers weer terug.

Het eerste echte nummer ‘Furious Gods’ begint na een a capella “Buba Buba” met de vragende woorden “Who are you, a fucking a capella group?” waarna leterlijk de hel losbreekt. De band staat natuurlijk bekend om hun heerlijke extreme metal en dat horen we ook in het eerste gedeelte van dit nummer. Later in het nummer volgen wat meer industrial invloeden, inclusief samples en een vergelijk met een band zoals Ministry is dan ook niet ver te zoeken. Qua teksten zijn de heren ook niet vies van controverse en ook op dit album is dat het geval, de fascinatie voor de occulte zaken van het Duitse regime en de verschrikkingen die plaatsvonden in de tweede wereldoorlog passeren hier de revue.

‘Die Glocke’ begint met onheilspellende keyboard spel, gitaar en drums en een constant gesproken “Damn you Jesus” sample. Het nummer is verder mid tempo tot traag met halverwege nog even een snelle gitaarsolo. Het nummer is net als het eerste nummer weer lang met zeven minuten en er gebeurt teveel om hier uitvoerig te gaan beschrijven. ‘Seven Months of Mysticum’ begint snel en redelijk rommelig en versnelt na een halve minuut. Tussendoor horen we ook nog een extra stampende beats van de keyboard, maar aan het eind gaat het weer als vanouds knallend en supersnel. ‘Uchronian’ heeft een soort van sci fi intro met allerlei geluidjes. Daarna horen we een traag marcherende beat met daar overheen het gitaarspel dat langzaam opbouwt naar een gitaarsolo.

‘This Inhuman…’ heeft een begin dat vergelijkbaar is met Machine Head’s ‘Old’. Het nummer is verder puur extreme metal met daar overheen de nodige keyboardpartijen. ‘From the Stalinic Perspective’ heeft een filmisch intro. Op zich niks bijzonders eigenlijk aangezien de meeste nummers op dit album wel stukken bevatten die zo in films gebruikt kunnen worden. Het nummer is verder erg doom metal achtig. Halverwege krijgen we overigens onverwacht een heerlijke gitaarsolo. Het nummer duurt dik 10 minuten en in de laatste minuut horen we weer een stuk uit Rod Serlings radioprogramma met aan het einde de woorden “The Monolith Deathcult is still Alive”.

The Monolith Deathcult komt, ziet, en overwint met dit fantastische album. Complex, intrigerend, strak gespeeld en compositorisch geweldig in elkaar zittend: de band behoort inmiddels zonder enige twijfel tot de absolute extreme metaltop. We hebben hier gewoon te maken met een stel rasmuzikanten die verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn. Het gebruik van de samples en andere keyboard stukken zijn weldoordacht en zijn in elk nummer goed op hun plek. Oftewel een absolute must voor de verzameling van elke metalhead!!!!

(90/100, Hammerheart Records)

Tracklist:
1. Rod Serling’s Radio Dramas
2. The Furious God
3. Die Glocke
4. 7 Months Of Mysticum
5. The Uchronian March
6. This Inhuman Place Makes Human Monsters
7. From The Stalinic Perspective

The Monolith Death Cult is:
Michiel Dekker – Vocalen, gitaar
Robin Kok – Vocalen, bas
Carsten Altena – Keyboards, samples
Frank Schilperoort – Drums

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)