Torche (Patronaat, Haarlem, 19-05-2015)

Facebookrssmail

Torche is een band die ondergetekende nog niet eerder live aan het werk heeft gezien en keek er daarom ook naar uit om de heren een keer live te aanschouwen. Steve Brooks heb ik al eerder dit jaar al aan het werk gezien met zijn andere band Floor op het Roadburn festival en een kleine twee maanden later is hij dus weer in het land ter promotie van de nieuwste plaat “Restarter”. De support acts van vanavond zijn het Belgische Brutus en Snowburner uit Leiden.

Torche
Torche
De avond wordt afgetrapt door het uit Leuven afkomstige Brutus. Ik was zelf eigenlijk alleen bekend met het Noorse Brutus – in 2014 nog op Roadburn – en de inmiddels ter ziele gegane Nederlandse grind machine Brutus, maar het is kennelijk een populaire bandnaam.. Het kleine maar gezellige Patronaat Cafe is al goed gevuld als de band begint te spelen. Het zaalgeluid is prima in orde, maar wat mij opviel was dat drumster / zangeres Stefanie niet altijd even zuiver zong. Het zangvolume was overigens alleen bij deze band voldoende, bij de overige bands had de zang wel wat harder in de mix gemogen. Een paar nummers luisterden nog wel redelijk weg, maar er is nog wel ruimte voor verbetering wat mij betreft.

Hierna is het de beurt aan Leidens trots Snowburner. De band bestaat als sinds 2010 en bracht in 2012 de eerste 7″ plaat uit. De op Kyuss en Fu Manchu geleeste muziek van Snowburner grooved heerlijk weg en het is moeilijk om je hoofd hierbij stil te houden. Enig minpunt aan dit optreden was dat de zang van Jop slecht te horen was, en dat is zonde want de band mag gerust tot de betere Nederlandse stoner bands worden gerekend en komt hierdoor toch net wat minder goed uit de verf. Ook hoop ik dat er snel wat nieuw materiaal verschijnt, want de twee songs van de 7″ kennen we inmiddels wel en de rest van de songs verdient het ook om gehoord te worden.

Na een korte ombouw pauze is het om kwart voor tien dan tijd voor Torche. De band was in 2013 voor het laatst in ons land (Lowlands en 013) en stond gisteravond nog in Meryn in Nijmegen. De in februari van dit jaar verschenen nieuwe plaat “Restarter” komt ruimschoots aan bod in de setlist en de band houdt de vaart er in de opvolgende 75 minuten goed in. De setlist is opgebouwd uit een mooie mix van oud- en nieuw werk, het bandgeluid is dik in orde en grooved er flink op los. Vooral bij de oudere songs komt het publiek ook langzaamaan los.

Helaas is ook hier de zang van Steve Brooks niet altijd even goed te horen. Doordat de zaal inmiddels goed vol zit (ik schat een kleine 100 man) loopt de temperatuur ook goed op; Steve vraagt op een gegeven moment zelfs aan de lichtman of hij wat minder in het zonnetje mag staan en ik heb zelfs iemand flauw zien vallen (AC iemand?). Na een uur houdt de band het voor gezien en komt vervolgens nog een keer terug voor de drie laatste songs van de avond.

Deze 75 minuten durende trip was wat mij betreft veel te snel voorbij en ik zal er de volgende keer als Torche in het land is ook zeker weer bij zijn. Aanrader voor een ieder die het genre een warm hart toedraagt!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ