Manimal – Trapped in the Shadows

Facebookrssmail

“Doe mij Manimal maar, ken het niet maar ga mij laten verassen …” Tsja, je moet nu eenmaal keuzes maken uit het enorme aanbod te reviewen materiaal en daar zitten veel onbekende bands tussen. Deze keuze pakt in ieder geval enorm verassend en zeer sterk uit. Nee, hier heeft deze jongen absoluut geen spijt van.

Manimal - Trapped in the ShadowsHet Zweedse Manimal is al in 2001 opgericht en bracht hun debuutalbum ‘The Darkest Room’ pas uit in 2009. Met dit ‘Trapped in the Shadows’ presenteren zij pas na 6 jaren de opvolger. Dat is lang, veel te lang. Zeker na het beluisteren van dit album. Kwaliteit boven kwantiteit staat in ieder geval hoog in het vaandel bij dit gezelschap dat de kracht en melodie van Judas Priest en Queensryche perfect weet te combineren in pakkende, stuwende nummers. Manimal weet heel goed aan welke eisen een moddervette, moderne heavy metal plaat dient te voldoen en deze plaat staat daar vol mee. Stevige riffs, rollende drums, gierende solo’s en ferme ritmes worden verpakt in afwisselende nummers die door de perfecte productie (Achim Koehler (Sinner, Primal Fear) klinken als de spreekwoordelijk klok.

De plaat knalt letterlijk en figuurlijk uit de startblokken met het furieuze ‘Irresistible’. Een track die zich kan meten met Judas Priest in zijn ‘Painkiller’ dagen en na het machtige dubbelloops gitaarwerk meteen laat horen wat, naast al het muzikale vuurwerk door Henrik Stenroos – gitaar, André Holmqvist – drums & percussie en Kenny Boufadene – bas, de volgende troefkaart van band is namelijk de vocalen van Samuel Nyman. Dit goudkeeltje steelt de show met zijn volle, hoge en loepzuivere vocalen die het beste combineren van Rob Halford, Michael Kiske en Ralf Schepers. Het navolgende ‘March of Madness’ is echter van een andere orde. Hierin klinkt de adoratie voor Queensryche duidelijk door in een vlot en degelijk nummer die wederom de hoogtijdagen van ook deze band laten herleven. Is dit Manimal dan niets anders dan een kopieermachine? Zeer zeker niet, daar is deze band veel te goed voor en zij weten, ondanks de invloeden, wel degelijk een eigen smoel aan de afwisselende nummers te geven. Een grote rol is daarin weggelegd voor Samuel die met zijn enorme stembereik eenvoudigweg alles kan zingen. De band neemt even wat gas terug in het zware ‘Man-Made Devil’ en ‘The Journey’ waarin de hoge vocalen van Samuel duelleren met de verdienstelijke gastvocalen van niemand minder dan Udo Dirkschneider maar over het algemeen is het dik smullen geblazen met materiaal in de hogere versnelling zoals het geweldige titelnummer, het dreigende ‘The Dark’ en het vette ‘Invincible’.

Manimal levert met ‘Trapped in the Shadows’ een bovengemiddeld lekkere, ouderwetse metalplaat af die qua sound zeer modern klinkt. Helemaal niets mis mee en zeker de moeite van het ontdekken waard. Om met het openingsnummer te eindigen; “onweerstaanbaar”. (8,5/10) (AFM records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ