CD van de Week: Obscura – Akróasis

Facebookrssmail

AkroasisDe Duitse progressieve death metal band Obscura hebben weer eens een album uitgebracht. Bijna vijf jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van het in 2011 verschenen album ‘Omnivium’ en het was het wachten waard. Het lange wachten op deze plaat heeft voornamelijk te maken met de line-up wisselingen. Zo is alleen zanger/gitarist Steffen Kummerer nog over van de band die vijf jaar geleden het vorige album opnamen en werd zelfs op de laatste opname dag van de nieuwe plaat Gitarist Tom Geldschläger ontslagen en inmiddels is de vervanger Rafael Trujillo. De nieuwe plaat draagt de naam ‘Akróasis’ wat uit het Grieks vertaald “het luisteren“ betekent en er valt weer heel wat te beluisteren.

Vor wie bekent is met het eerdere werk van Obscura weet dat we hier een muzikaal hoogstandje te horen krijgen en ook deze plaat is hierop geen uitzondering. Acht nummers krijgen we voorgeschoteld vol met heerlijk gitaarwerk, spetterende solo’s en sublieme bas partijen verzorgt door Linus Klausenitzer op zijn fretloze bas. De plaat opent met ‘Sermon of the Seven Suns’ en dat is meteen een binnenkomer van jewelste. De opening is snel en agressief met snel en knap gitaarwerk, heerlijke rauwe vocalen. Wanneer het tempo zakt is zoveel te horen, virtuoze solo partijen en een geweldig stukje basgitaar op de voorgrond, ruim zeven minuten zonder ook maar een moment te vervelen. Ook bij het volgende nummer ‘The Monist’ gaan we door op de ingeslagen weg, opvallend hier zijn toch de vocalen van zware grunt naar de schelle schreeuwen en het traditionele buitenaardse geluid. Titelnummer ‘Akróasis’ en ‘Ten Sepiroth’ zijn lekkere nummers die neigen naar melodieuze death metal, met duidelijke herkenbare melodie en doorspeckt met technisch gitaarwerk. Slechte nummers kent dit album eigenlijk niet, ieder nummer heeft kracht en is uniek maar de afsluiter ‘Weltseele’ is een nummer waar echt alles in zit dat Obscura heeft te bieden, van melodieus naar up-tempo en brute vocalen en gevoelige tussenstukken, een nummer van maar liefst vijftien minuten en alle minuten volop genieten.

Obscura heeft met ‘Akróasis’ een geweldig album uitgebracht dat doorspekt is met technische hoogstandjes, brute death metal met uitzonderlijke momenten van bezinning. Een album dat misschien wel het meest toegankelijke Obscura album is en dat groeit bij iedere luisterbeurt.

(8,5/10, Relapse Records)

Tracklist:
1. Sermon Of The Seven Suns
2. The Monist
3. Akróasis
4. Ten Sepiroth
5. Ode To The Sun
6. Fractal Dimension
7. Perpetual Infinity
8. Weltseele

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ