Kurt Cobain zou vandaag 49 jaar geworden zijn

Facebookrssmail

Kurt Donald Cobain geboren Aberdeen op 20 februari 1967 was een Amerikaans singer-songwriter en musicus. Als de leadzanger en gitarist van de grungeband Nirvana werd Cobain begin jaren negentig gezien als “de stem van Generatie X”. Hij pleegde in 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord.

Cobain was naar eigen zeggen een gelukkig kind, al stond hij onder behandeling met het medicijn Ritalin om zijn ADHD te onderdrukken. Aan zijn gelukkige jeugd kwam op zevenjarige leeftijd een einde toen zijn ouders uit elkaar gingen. Vanaf dat moment veranderde hij in een stil, teruggetrokken kind. Na de officiële scheiding in 1975 werd Cobain bij verschillende familieleden ondergebracht. Op de middelbare school brak voor hem een periode van rebellie aan: hij ontdekte rockmuziek, drugs en vandalisme. Cobain werd meerdere malen gearresteerd, onder andere voor het bekladden van auto’s en gebouwen. In 1985 verliet hij zijn school zonder diploma.

op zeer jonge leeftijd ontwikkelde Cobain een interesse in muziek; Voor zijn veertiende verjaardag kreeg hij van zijn oom een Univox Hi-Flyer gitaar ter waarde van 150 dollar. Hij leerde zichzelf, als linkshandige, gitaar spelen door het instuderen van nummers van zijn favoriete bands, zoals Led Zeppelin, Black Sabbath en Kiss. Al gauw begon hij met het schrijven van eigen nummers. Hij ontdekte punk en hardcore bands als Sex Pistols en Black Flag.

In 1985 ontmoette Cobain mede-punkrockfan Krist Novoselic. Na enkele mislukte projecten, waaronder de band Fecal Matter, richtten de twee vrienden in 1987 een band op die, na enkele naamsveranderingen (Skid Row, Pen Cap Chew en Ted Ed Fred) vanaf 1988 bekendstond als Nirvana. Vlak daarop verhuisde het duo naar Olympia, de hoofdstad van Washington. In 1989 bracht de band met drummer Chad Channing het debuutalbum ‘Bleach’ uit op het onafhankelijk platenlabel Sub Pop. Cobain was echter niet tevreden met Channings inzet en manier van spelen, en in 1990 werd Channing vervangen door Dave Grohl van de band ‘Scream’. Datzelfde jaar liet Nirvana de underground van Olympia achter zich en tekende een platencontract met het grote DGC Records. In 1991 bracht Nirvana het album uit dat, mede dankzij de wereldhit ‘Smells Like Teen Spirit’, hun grote doorbraak zou betekenen: ‘Nevermind’. In 1993 bracht de band hun derde en laatste album uit, ‘In Utero’. Met Cobains dood in 1994 kwam een eind aan Nirvana. Sinds hun debuut heeft de band, met Cobain als songwriter, wereldwijd meer dan 50 miljoen albums verkocht.

Kurt Cobain zou vandaag 49 jaar geworden zijn.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ