CD van de Week: Devil Driver – Trust No One

Facebookrssmail

652_Devildriver_CMYKEven leek het er op dat de in 2013 verschenen zesde langspeler, ‘Winter Kills’ een niet geplande zwanenzang zou worden van het Californische kwintet Devil Driver. Na enkele reünie optredens met zijn oude liefde, de Nu-Metal formatie Coal Chamber, die vanaf 2011 plaatsvonden hing het al in de lucht dat de Devil Driver zanger/bandleider Dez Fafara die band opnieuw aan het metal front zou willen brengen. En het geschiedde ook zo. Fafara, die na de split van Coal Chamber in 2003 had gezworen dat deze band nooit meer bij elkaar zou komen, toerde er vanaf 2013 toch lustig op los met deze formatie en twee jaar later werd zelfs de cd ‘Rivals’ op de markt geslingerd.

Het Devil Driver kamp liep tijdens deze Coal Chamber reünie bijna geheel leeg. Gitarist Jeff Kendrick en drummer John Boecklin, leden vanaf het eerste uur, verlieten de band even later gevolgd door bassist Chris Towning. Om alle geruchten te ontzenuwen omtrent een eventueel einde van Devil Driver werd dit ‘Trust No One’ album al ruim een jaar geleden aangekondigd door Fafara. Ook het artwork van de hoes werd eind vorig jaar al vrijgegeven als teken dat de Coal Chamber reünie niet het einde van Devil Driver zou betekenen.

Onder aanvoering op afstand van Fafara zelf en gitarist Mike Spreitzer werd met de nieuwe bandleden Austin D’Amont (Drums), Neal Tiemann (Gitaar) en bassist Diego Ibarra (voormalig gitarist van Static X) dit ‘Trust No One’ geschreven en opgenomen. Na alle line-up perikelen en de Coal Chamber reunie kunnen alle Devil Driver fans met een gerust hart adem halen.

‘Trust No One’ is een echt Devil Driver album geworden, niks meer en niks minder!

Heftige groovende metal, soms een soort van swingend maar altijd glashard, overgoten met de zeer herkenbare schreeuwerige en compromisloze vocalen van Fafara. Wat meteen opvalt bij opener ‘Testimony of Truth’ is dat de gitaar leads melodieuzer zijn dan dat we van Devil Diver gewend zijn, hier en daar horen we zelfs wat van die “old school” NWOBHM achtige twin-leads terug. Dit zet zich het hele album voort maar altijd afgewisseld met pure agressie en super strak drumwerk.

De eerste single van dit album ‘Daybreak’ en de titelsong ‘Trust No One’ geven het best weer waar Devil Driver anno nu voor staat. Hokjesgeest mensen noemen deze muziek ‘groove metal’ en misschien is dit ook wel terecht…dit album grooved van begin tot eind. En om in de hokjes geest te blijven hoor ik hier een vette pot Power, Industrial, Thrash, Heavy Metal overgoten met een Melodic Death en ook wel en beetje Nu-metal saus.

Kortom Devil Driver is en blijft Devil Driver en met hier en daar een welkome nuance in de muziek is deze zevende full-length ‘Trust No One’ een prachtige plaat geworden, gelukkig wel de plaat die we van Devil Driver hoopte te verwachten.

Het album ligt op 13 mei bij jouw platenboer.

(8,5/10, Napalm Records)

1. Testimony of Truth
2. Bad Deeds
3. My Night Sky
4. This Deception
5. Above It All
6. Daybreak
7. Trust No One
8. Feeling Ungodly
9. Retribution
10. For What It’s Worth

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ