Chuck Schuldiner zou vandaag 49 geworden zijn

Facebookrssmail

Charles Michael Schuldiner, beter bekend als Chuck Schuldiner, werd geboren in Long Island, New York op 13 mei 1967 was een muzikant en frontman van de band Death. Hij werd gezien als een van de pioniers van het genre death metal.

Toen Chuck 9 jaar oud was, stierf zijn 16-jarige broer in een verkeersongeluk. Zijn ouders kochten een gitaar voor hem, in de hoop dat hij afleiding vond. Hij volgde enkele lessen klassiek, maar stopte ermee omdat hij het niet leuk vond. Later kochten zijn ouders een elektrische gitaar voor hem, die ze op een uitverkoop hadden gevonden. Chuck was meteen verslingerd aan het instrument en sindsdien is hij nooit gestopt met spelen. Van zijn ouders mocht hij op schooldagen enkel drie uren oefenen, maar in het weekend zat hij de hele dag gitaar te spelen. Zijn inspiratie vond hij bij bands als Iron Maiden, Kiss en Billy Idol.

Chuck Schuldiner richtte zijn eerste band Mantas op in 1983. Hij speelde ook als gitarist bij Slaughter maar verliet deze al snel om verder te gaan met zijn eigen groep. Later veranderde hij de naam naar Death. De band kende veel verschillende line-ups. Het eerste album, ‘Scream Bloody Gore’ (1987) wordt wereldwijd gezien als de grondlegger voor het genre death metal. ‘Leprosy’ (1988), het tweede album, werd opgenomen met gitarist Rick Rozz, Terry Butler op basgitaar en Bill Andrews als drummer. Bij hun derde ‘Spiritual Healing’ (1990) werd de ontslagen Rick Rozz vervangen door James Murphy. Na ‘Spiritual Healing’ werkte Chuck niet meer met fulltime bandleden. Hij huurde enkel nog studiomuzikanten in en muzikanten voor live acts. Schuldiner werd gezien als een echte perfectionist, wat ook de verschillende line-ups verklaart.

Deaths echte doorbraak kwam met het meer technische en progressieve album ‘Human’ uit 1991. Op dit album komt Schuldiners echte kunnen meer dan ooit naar boven. Schuldiner ging verder in deze stijl en leverde de albums ‘Individual Thought Patterns’ (1993), ‘Symbolic’ (1995) en ‘The Sound of Perseverance’ (1998). Na dit laatste album verliet Chuck de band en startte een power metal project op, genaamd Control Denied. Met Control Denied bracht hij 1 album uit, ‘The Fragile Art of Existence’ in 1999.

In mei 1999 begon Chuck last te krijgen van zijn nek. Hij dacht dat het een beknelde zenuw was en ging naar een chiropractor. Op zijn 32e verjaardag, 13 mei 1999, was de diagnose onverbiddelijk: hersenstamkanker.

Hij stierf op 13 december 2001, ondanks benefietconcerten, veilingen en fondsen uit de metal gemeenschap om Chuck en zijn familie financieel te ondersteunen was er onvoldoende geld om Chuck’s behandeling te betalen.

Chuck leeft voort in menig metal harten….

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ