Candlemass – Death Thy Lover

Facebookrssmail

640_Candlemass_CMYK[1]De legendarische, Zweedse Epic Doom Metal band Candlemass heeft een wat ingewikkeld te beschrijven historie. Kort samengevat is de band begonnen in 1984 (van 1982 tot 1984 onder de naam Nemesis) en kent periodes waarin ze wisselend wel en niet actief waren en waarin wat gerouleerd werd met zangers en muzikanten. Het enige bandlid dat er vanaf het begin bij zit is Leif Edling, de bassist. Verder bestaat de band momenteel uit Mats “Mappe” Björkman op (slag)gitaar, bij de band van 1987 tot 1994 en weer vanaf 2001. Jan Lindh is de drummer en speelde van 1987 tot 1994 en ook weer vanaf 2001 in de band, evenals (solo)gitarist Lars “Lasse” Johansson. De zanger is Mats Levén, die in 2006 al eerder in Candlemass heeft gezongen en er nu weer sinds 2015 bij is.

Vanaf 1986 zijn er elf full lengths en een heleboel andere variaties van releases uitgebracht (demo’s, singles, video’s, live albums, EP’s, splits en compilaties). Het laatste album ‘Psalms for the Dead’ komt alweer uit 2012. Het jaar erop volgde nog een split met (of tegen) Entombed ‘Candlemass vs. Entombed’. Na ruim drie jaar mogen we toch weer van nieuw werk van deze Zweedse heren genieten. Op 3 juni komt, n.a.v. hun 30-jarig jubileum (sinds het eerste album Epicus Doomicus Metallicus), de EP ‘Death Thy Lover’ uit.

Op ‘Death Thy Lover’ staan vier nummers. Het eerste nummer draagt dezelfde naam als de EP en is een lekker in het gehoor liggend, wat uptempo nummer met een wat poppy klinkend refrein, de melodie van de zang doet me een beetje denken aan Iron Maiden (maar dan wat lager gezongen). De stem van Mats Levén klinkt alsof hij (zingend) een mysterieus verhaal aan het vertellen is. Past prima bij de muziek. Het geheel is goed gemixt. Het nummer is goed opgebouwd met verschillende riffs en een brute gitaarsolo. Een overwegend zwaar klinkend nummer met een lieflijk tokkelend stukje tussendoor.

‘Sleepy Giant’ is het tweede nummer op deze EP. Een typische doomriff opent het nummer. Hier kun je onmogelijk je hoofd bij stil houden. Een grappig element in dit nummer zijn de ‘Sleepy Giant’-geluiden die zo nu en dan tussendoor te horen zijn. Een lekkere snelle gitaarsolo en een zware tweestemmige (gitaar)riff zorgen voor de nodige variatie door de basis van het nummer heen.

Hierna volgt het nummer ‘Sinister N’ Sweet’. Ook weer een lekkere zware openingsriff, opgevolgd door een erg contrasterend, rustig, wat treurig getokkeld stukje. Mats laat in dit nummer zijn verscheidenheid aan zanggeluid goed horen, van ingetogen tot lekkere vibrato uithalen. De zang tijdens het refrein doet me denken aan Andi Deris van Helloween.

Afsluiter ‘The Goose’ is een instrumentaal nummer, dat geen moment verveelt. Ook dit nummer klinkt weer, ja…zoals Candlemass klinkt. Zwaar, met een drijvende bas en ritmegitaar, een tweede gitaar die erop los soleert en zorgt voor leuke details, zoals hier en daar een tremolootje. Een stukje bas en drum, een gitaar die voor een spanningsopbouw zorgt, waarna een bombastische sound je haast wegblaast.

Candlemass heeft weer een sterk staaltje melodieuze epische doom neergezet met deze EP. Zanger Mats Levén is een erg goede keuze geweest voor deze band (al moet ik zeggen dat ik iedere Candlemass zanger tot nu toe wel kan waarderen). Hopelijk hebben de heren, na het opnemen van deze jubileum-EP, de smaak weer te pakken en is het verhaal “Candlemass” nog lang niet afgelopen.

(8,5/10, Napalm Records)

Tracklist:
1. Death Thy Lover
2. Sleepy Giant
3. Sinister N’ Sweet
4. The Goose

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ