Loudness brengt een lekker avondje old school heavy metal naar Leiden

Facebookrssmail

Donderdag 16 juni stonden de oude Japanse rockers van Loudness op het podium in Gebr. de Nobel. Zoals het in deze periode met meer bands het geval is worden de dagen tussen de grote Europese festivals vol gepland met clubshows. Zo ook Loudness. Na Swedenrock en voor Graspop vonden de heren tijd om Nederland aan te doen en waar kan je dan beter zijn dan in het Leidse Gebr. de Nobel. In het pakket Loudness zaten nog twee andere bands die voor Akira c.s. mochten openen: De Duitse rockband Grey Attack en het Luxemburgse My Own Ghost.

Grey Attack mocht het bal openen. Deze band uit het Duitse Aken is in 2013 opgericht en hebben voorafgaand aan deze tour met Loudness een gelijknamige debuut cd uitgebracht. Animo voor dit optreden was er niet in Leiden daar slechts een enkeling de weg wist te vinden naar de zaal. Het overgrote deel van de bezoekers was of nog niet binnen of hield zich elders op in het gebouw. Grey Attack deed haar ding en speelde de nummers van de nieuwe cd maar de rocknummers als de singel ‘Black Rose’ vonden hun weg niet bij het Leidse publiek.

KIK_1952Bij aanvang van het Luxemburgse My Own Ghost was het iets drukker geworden in de zaal maar ook hier bleek de belangstelling miniem. My Own Ghost bracht een mix van rock en pop met nummers van het in 2014 uitgebrachte album ‘Love Kills’. Duidelijk was dat ook deze band muzikaal niet aansloot bij het hoofdprogramma. Opvallend in dit gezelschap is zangeres Julie Rodesch die een meer dan aardig stemgeluid weet te produceren. De “poppy” nummers als ‘Bad Love’ en ‘Crystal Ball’ konden geen hoge ogen gooien en wellicht dat de band beter tot haar recht had gekomen in een andere setting.

 

KIK_1967En dan Loudness, de band waarvoor een ieder gekomen was. Begin volgende maand verschijnt het alweer 33ste album, ‘Samsara Flight’, van de heren uit het Japanse Osaka. Loudness is opgericht in 1981 en groeide al snel uit tot de belangrijkste heavy metal band in Japan. Met uitzondering van de in 2008 overleden drummer Munetaka Higuchi is de startende line-up weer sinds 2001 bij elkaar. Met de constante factor en gitaarvirtuoos Akira Takasaki, zanger Minoru Niihara en bassist Masayoshi Yamashita zijn de heren weer op tour in Europa. Natuurlijk startte de band met het nummer ‘Crazy Nights’, het nummer dat de doorbraak betekende in de U.S., er was verder te genieten van genoeg oud materiaal. Met nummers als ‘In the Mirror’, ‘Loudness’, ‘Esper’ en ‘The Law of Devil’s Land’ werd een ieder getrakteerd op oude krakers uit de begin periode van de band. Akira soleerde, zonder ook maar een moment te overdrijven, er vrolijk op los en het is eigenlijk ongelofelijk hoe bescheiden een van de beste gitaristen van deze aardbol gebleven is. Minoru, de enige die nog wat Engels weet uit te kramen had het naar zijn zin en de oneliners “Are you ready to Wok ‘n’ Woll” rolde je te gemoed. Met recente nummers als ‘The Sun Will Rise Again ‘ zette Loudness een heerlijke show neer met wederom een geweldig geluid in Gebr. de Nobel. Afsluiters van de avond waren ‘Crazy Doctor, van het stevige album ‘Disillusion’ en ‘S.D.I.’.

Een lekker avondje “old school heavy metal” in Leiden.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ