Bon Scott zou vandaag 70 jaar geworden zijn.

Facebookrssmail

Ronald Belford Scott werd geboren in het Schotse Kirriemuir op 9 juli 1946 en is natuurlijk beter bekend als Bon Scott, de zanger en voorman van de Australische hardrock band AC/DC.

Bon Scott verhuisde met zijn familie naar Australië in 1952. In eerste instantie woonde hij in Sunshine, Melbourne maar later verhuisde het gezin naar Fremantle (nabij Perth). In zijn jeugd speelde hij piano, was actief in een Scottish Pipe Band en leerde zelfs doedelzak spelen. In de vroege jaren 70 trad hij toe tot de band Fraternity. Deze band nam twee albums op en toerde in 1973 zelfs door Engeland. Die toer was geen groot succes. Nadat Scott was teruggekeerd naar Adelaide raakte hij ernstig gewond bij een motor-ongeluk. Fraternity ging verder zonder hem, maar behaalde nooit het succes dat Scott behaalde met zijn volgende band.

Een jaar later, werkend als een parttime chauffeur, maakte Bon Scott voor het eerst kennis met de leden van AC/DC. De band werd op dat moment geleid door de broers Angus en Malcolm Young. Deze twee waren de jongere broers van Scotts vriend George Young van de Easybeats. Scott was verbaasd over de energie van de band, terwijl de naïeve bandleden, op hun beurt, behoorlijk ingenomen waren door de ervaren voorman. Toen zanger Dave Evans een paar maanden later werd ontslagen, nam de band na een auditie Bon Scott als nieuwe zanger aan.

Bon Scott raakte verslaafd aan alcohol en dat zou uiteindelijk zijn (nood) lot betekenen. In februari 1980 was AC/DC in Londen bezig met voorbereidingen voor het opnemen van een nieuw album. Op 18 februari ging Bon Scott met een vriend op kroegentocht in Londen. ‘s Nachts om 03.00 uur werd de dronken Bon Scott door zijn vriend naar huis gebracht maar onderweg in de auto raakte hij bewusteloos. Eenmaal bij Bon Scotts appartement bleek hij niet wakker te krijgen. Daarop reed de vriend naar zijn eigen huis en liet Bon Scott, nog steeds bewusteloos, toegedekt met een deken in de auto achter. In de vroege avond van de 19e februari ging de vriend bij zijn auto kijken en zag dat Scott zich niet bewogen had. De vriend reed daarop direct naar het King’s College Hospital maar daar kon men niets meer doen. In zijn overlijdensakte staat letterlijk: “death by misadventure”.

Bon Scott zou vandaag 70 jaar geworden zijn.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ