Gast recensent Frank Peters recenseert: The Pineapple Thief – Your Wilderness

Facebookrssmail

Wij van RockMuZine waarderen de inbreng van muzikanten en dan niet alleen op het muzikale vlak. Het idee werd geopperd om een muzikant te vragen een album naar keuze te recenseren en hem / haar kennis te laten maken met de schrijvende kant van de muziekwereld. Deze keer hebben wij, na broer Eric, Frank Peters de zanger / gitarist van Crescent Moon, bereid gevonden een recensie te schrijven. Frank bracht begin dit jaar met Crescent Moon een verdienstelijke plaat, ‘The Lidless Room’, uit en beoordeelt nu een album van zijn muzikale collega’s.

Frank Peters:

802644835426-500pxThe Pineapple Thief (TPT) valt misschien het best te categoriseren onder de noemer progressive pop. Het is In ieder geval een band die het prog genre bij een groter publiek populair kan maken. Alhoewel minder poppy dan zijn voorganger ‘Magnolia’ (2014), is hun nieuwe album ‘Your Wilderness’ nog steeds een toegankelijk album. Slim van de heren om voor de liefhebbers van het prog genre een special edition uit te brengen met een 40 minuten (!) durende bonus track die naar eigen zeggen: “wat meer de progressive en ambient kant van de band laat horen”. Ik moet het voor deze review helaas doen met de normale uitgave.

TPT bestaat in zijn huidige bezetting uit Bruce Soord (zang, gitaar en tekstschrijver), John Sykes (bas) en Steve Kitch (Keyboards). Voor dit ambitieuze album werden niet de minste gastmuzikanten uitgenodigd; John Helliwell (ex Supertramp), Darran Charles (Godsticks), Geoffrey Richardson (Caravan), die de strijkers voor zijn rekening nam, en last but not least Gavin Harrison die de drumpartijen niet alleen inspeelde maar ze ook produceerde in zijn eigen studio.

Eerst even iets rechtzetten: TPT is niet PT (Porcupine Tree). Ja, de stem van Bruce Soord komt erg dicht bij die van Steven Wilson. Ja, er zijn muzikale overeenkomsten (de openingstrack In Exile had een PT nummer kunnen zijn) en het feit dat Gavin Harisson (ex PT) is ingehuurd als drummer voor dit album maakt de overeenkomst nog groter. De vraag blijft of ‘Your Wilderness’ genoeg kwaliteit bezit om op zichzelf te worden beoordeeld zonder verdere vergelijking met grote broer Wilson van het Kscope label. Het antwoord luidt Jazeker!

TPT levert met het 11e studioalbum hun beste productie in het toch al indrukwekkende oeuvre. ‘Your Wilderness’ is een geweldig album.

Het openingsnummer ‘In Exile’ is een catchy track en pakt je onmiddellijk. Mooie zang met subtiele background vocals, sublieme drums en prima gitaarwerk van Darran Charles. Jammer dat de gitaarsolo aan het einde een beetje wegvalt in het geweld.
‘No Man’s Land’ heeft een mooi, rustig, akoestisch begin. Daarna volgt een spannende opbouw met een hoofdrol voor Gavin Harrison. Hij is een van de weinige drummers die muzikaal echt iets kan toevoegen aan een album. Dit nummer eindigt abrupt, juist op het moment dat je er lekker in komt. Deze track had wat mij betreft dan ook wel wat langer mogen duren.

Bruce Soord is naast muzikant ook producer. Hij werkte in zijn studio o.a. voor Riverside, Opeth en Katatonia aan hun 5:1 remixen. Op dit album deelt hij de productie credits met Steve Kitch.
‘That Shore’ is een visitekaartje voor hun productiekwaliteiten. Extra hoog over extreem laag vormen een prachtig contrast. Helaas valt de zang een beetje weg hier en daar.

‘Take Your Shot’ is de meest poppy track en klinkt zeker in verhouding met het vorige nummer wat vlakker in de productie. Het volgende nummer ‘Fend For Yourself’ is een mooie track waarin de percussie elementen goed tot hun recht komen. Het nummer volgt eenzelfde patroon als veel andere tracks op dit album. Het nummer begint ingetogen met akoestische instrumenten en wordt van hieruit opgebouwd. De klarinetsolo van John Helliwel (ex Supertramp) kan mij niet bekoren, maar dat is een kwestie van smaak.

‘The Final Thing on my Mind’ is met zijn 10 minuten de langste track op dit album. Het begint met een gitaardrone die het motief vormt van deze track en die zich al snel in je hoofd nestelt. De lang uitgesponnen noten werken naar een crescendo op de helft van de track. Daarna bouwt het nummer weer langzaam op. Ondanks zijn lengte een uitstekende track die het vooral van de opbouw en sfeer moet hebben. De finale verzand helaas een beetje waarbij de gitaar moeite heeft om er bovenuit te komen. Ook in deze track is het weer Gavin die nadrukkelijk zijn stempel weet te drukken.

‘Your Wilderness’ is zoals gezegd een geweldig album met mooie composities die gemakkelijk in het gehoor liggen. De opname kwaliteit is zo hoog dat je de muzikanten bijna kunt horen ademen in de studio. Nadeel hiervan is dat de kleinste bijgeluidjes en drop-outs hoorbaar zijn; Het zij ze vergeven!

Beste tracks: ‘In Exile’, ‘No Man’s Land’ en ‘That Shore’.

(8.5/10, Kscope)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ