Paul Simon erg blij met cover van metalband Disturbed

Facebookrssmail

DisturbedDisturbed scoorde vorig jaar een onwaarschijnlijke hit met de Simon & Garfunkel-cover ‘The Sound Of Silence’. Met vijf achtereenvolgende albums die in Amerika op nummer 1 terecht kwamen, is Disturbed één van de meest succesvolle metalbands aller tijden. Maar een echte hitsingle ontbrak nog. “Veel mensen vinden dat je niet met zo’n klassiek liedje aan de haal mag gaan, maar wij nemen nou eenmaal graag risico’s.”

Toen componist Paul Simon de moeite nam om Disturbed-zanger David Draiman middels een email te complimenteren met de cover, wist hij dat het goed zat. ‘The Sound Of Silence’ is afkomstig van het zesde Disturbed-album ‘Immortalized’ uit 2015, dat net als zijn vier voorgangers op 1 binnenkwam op de Amerikaanse albumlijst.

Uitdaging voor Disturbed

Het idee om de klassieke Simon & Garfunkel-hit uit 1965 te coveren kwam van drummer Mike Wengren, vertelt David Draiman: “Het is één van de groepen die zijn ouders thuis altijd draaiden, hij is er letterlijk mee opgegroeid. We hebben vaker covers gedaan en meestal wordt onze versie harder en agressiever dan het origineel. Onze gitarist Dan Donegan stelde voor om dat juist niet te doen maar het stemmig, akoestisch en orkestraal te maken. Dat was nogal een uitdaging voor ons, maar ik ben blij dat hij dat idee erdoor drukte.”

Eigen identiteit

Het voelde als een groot risico voor Draiman om het nummer te coveren. “Je hebt het over één van de bekendste liedjes aller tijden, geschreven door één van de beste songwriters aller tijden. Maar wij zetten onszelf graag voor het blok, dat zit nou eenmaal in de band. Wat covers betreft is de uitdaging: hoe zet je er jouw stempel op zonder de identiteit van het liedje aan te tasten? Dat is altijd een uitdaging. Onze covers klinken vaak nogal anders dan de muziek waar mensen ons van kennen.”

Goede resultaten

Immortalized was het eerste Disturbed-album in vijf jaar, daarvoor lag de band voor langere tijd stil. Dat legde wel enige druk op de plaat, bekent Draiman. “Maar we voelen altijd druk, die leggen we onszelf ook op. Het is goed voor de band en leidt vaak tot goede resultaten. Is het belangrijk dat het album weer op nummer 1 zou komen? Het was fijn en best belangrijk maar zeker niet het doel. Elke keer als wij de studio ingaan, proberen we de beste plaat te maken die we in ons hebben. Als het resultaat niet op nummer 1 terecht komt, zien wij dat niet als een mislukking. Wij proberen het kunstwerk dat we maakten en de commerciële prestatie ervan, los van elkaar te zien.”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ