In hoger sferen met Colour Haze en My Sleeping Karma

Facebookrssmail

Twee headliners vanavond in Doornroosje. Colour Haze en My Sleeping Karma zijn toonaangevende bands in de Duitse psychedelische stoner scene. Een underground genre dat onder de radar van de main stream blijft maar stiekem een grote schare volgelingen heeft. Het bewijs wordt vanavond geleverd. Ondanks de relatieve onbekendheid van beide bands is de grote zaal van Doornroosje behoorlijk vol bij aanvang van de show.

My Sleeping Karma

My Sleeping Karma viert op deze Europese toer met Colour Haze het uitkomen van haar eerste live album in haar 10-jarige carrière. De band is afkomstig uit Aschaffenburg in het noorden van Beieren. My Sleeping Karma bestaat uit bassist Matte, gitarist Seppi, drummer Steffen en keyboardspeler Norman. Haar muziek laat zich moeilijk in een enkele zin omschrijven. My Sleeping Karma speelt instrumentale rock met daarin prominente invloeden van psychedelica, stoner, space rock en oosterse mythologie.

Live doet My Sleeping Karma dat met een aanstekelijke energie. Gitarist Seppi is het enthousiaste middelpunt met zijn imposante verschijning en tomeloze energie. De afwisseling tussen soms etherische melodieën en loodzware stonerriffs begint en eindigt ook altijd bij hem. Een trap op het distortion pedaal kan de melodie al opblazen tot een grommende riff, waarna bassist Matte en drummer Steffen de massieve fundamenten bouwen onder de gierende riffs. De soms ijle klanken uit Norman’s keyboards houden steeds voeling met de melodie.

De band grooved als een dolle, na verloop van tijd wordt er hier en daar extatisch gedanst in het publiek, maar overal zie je hoofden instemmend knikken op de maat van My Sleeping Karma. Opwindend en hypnotiserend tegelijk, zo zou je de show van My Sleeping Karma kunnen samenvatten. Telkens wordt er een groove gebouwd rondom een vaak Oosters klinkende melodie. Of het nu met een enkele keyboard flard of een melodie op gitaar of bas is, de hypnotiserende melodie loopt door. Ook als Seppi helemaal los gaat op diepdonkere riffs, ergens diep verstopt loopt de melodie door als de levensader van het nummer.

Colour Haze

Colour Haze is een van de grondleggers van de Duitse stoner scene. De band werd in 1994 in München opgericht. Het trio speelt in de huidige samenstelling sinds 1999, te weten Stefan op zang en gitaar, bassist Philipp en drummer Manfred. De band heeft 6 albums op haar naam staan. Het laatste wapenfeit is het live album ‘Live vol. 1 Europa Tournee 2015’ met daarop opnames van verschillende shows. Dit jaar wordt studio album nummer 7 verwacht.

Colour Haze is een klassieke jaren 70 band als je de imposante versterkertorens achter gitarist Stefan en bassist Philipp ziet. Lang haar: check, baard: check, op kousenvoeten op het podium: check; gitarist Stefan voldoet op alle fronten aan het jaren 70 hardrock cliché. Bassist Phillip daarentegen zou je eerder als een ambtenaar aanwijzen dan als rockmuzikant. Totdat de man zijn bas omhangt, dan wordt duidelijk waarom hij op het podium staat. Stefan bepaalt de richting en de snelheid van de muziek, Philippe bewaakt de groove én hij vult de melodielijnen aan met zijn soms akkoorden gedreven basspel. De basis onder de muziek van Colour Haze zijn de rauwe riffs van bands als Black Sabbath, maar door de jaren zijn de invloeden verbreed en meandert de band tussen gortdroge stonerriffs en jazzy melodieën. Het klinkt altijd muzikaal en geïnspireerd. Maar soms hoop je dat er wat meer gebeurt, dat een lang uitgesponnen jam weer terugkeert naar zijn uitgangspunt of dat een nummer gewoon explodeert in plaats van verder evolueert. Maar als de band in de toegift het epische ‘She Said’ speelt valt alles opeens in elkaar: de zorgvuldige opbouw, de soms jazzy interactie tussen Stefan, Manfred en Philipp, Stefan’s zang en vooral de energie die vrijkomt als de band losgaat in gortdroge stonerriffs. Zo mag Colour Haze eindeloos doorgaan.

De fine-fleur van de Duitse psychedelische stoner neemt Doornroosje mee op een reis door hun muzikale universum. Dat zij daar in geslaagd zijn, daarvan getuigt de rij bij de Merch stand na de show.

Fotografie: Ariane van Ginneke

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ