De bijna vergeten klassieker: Doctor Butcher – Doctor Butcher

Facebookrssmail

In 1994 werd de wereld opgeschrikt door een zijprojectje van Savatage zanger Jon Oliva. Na een paar flessen whisky verorberd te hebben samen met gitarist Chris Caffery ontstond in 1992 het idee voor Doctor Butcher. Oliva hield het zingen bij Savatage voor bekeken en werd vervangen door Zak Stevens en wou zich vocaal volledig op dit nieuwe project storten. De dood van zijn broer Cris zou daar anders over beslissen.

Fans van Savatage zullen zich ook wel een hoedje geschrokken hebben toen ze de eerste rondjes van Doctor Butcher draaiden. Het symfonische van Savatage werd vervangen door rauwe heavy power metal en de teksten en de manier van zingen die Oliva hanteerde, herbergde een hoop frustraties die de man in het project Savatage niet kwijt kon. Al bij de opener ‘The Altar’ besef je dat dit geen Savatage cloon is geworden. De intro mag dan misschien nog een zweem van vrolijkheid doen vermoeden, wanneer de gitaar van Caffery en de stem van Oliva worden losgelaten wordt de teneur van het hele album onmiddellijk duidelijk gemaakt. Geen toetsen tierlantijntjes, geen epische songs, maar pure rauwe, brutale en met soms zeer expliciete teksten gevulde songs die stuk voor stuk een hoog heavy metal gehalte bevatten.
Natuurlijk wist Oliva bij Savatage ook geregeld vrij rauw uit te halen, maar op de songs van Doctor Butcher weet de man heel wat frustraties en trauma’s op een geloofwaardige manier van zich af te zingen.

In een periode dat de grimmigste albums uit de metal geschiedenis het levenslicht zagen door de opkomst van de black metal, wisten Caffery en Oliva een puur heavy metal album te schrijven dat de gespeelde grimmigheid van heel wat van die zwarte demonen deed verbleken. Als je Oliva zijn vocalen uit ‘Season Of The Witch’ hoort, dan waan je jezelf ook in een duistere door heksen omgeven wereld. Heden ten dage zou je de vocalen van Oliva kunnen vergelijken met de figuur van Rumpelstilskin uit de reeks Once Upon A Time. Een boosaardige heksenmeester die zijn omgeving in duister wil hullen.

Het debuut van Doctor Butcher werd ook kort na het schielijk overlijden van Jons broer Criss opgenomen en het is vrij duidelijk dat deze gebeurtenis heeft meegespeeld toen Jon de vocalen voor dit album heeft opgenomen. Als je Jon de ziel uit zijn longen hoort schreeuwen op songs als ‘Don’t Talk To Me’ of ‘I Hate, You Hate We All Hate!!!’ dan hoor je een getormenteerde ziel die zijn opgekropte woede de vrije wereld instuurt.

Dit alles wordt overdekt met een zelden gehoorde betonnen geluidsmuur van gitaar, bas en drums vol venijn en pure agressie die de donkere tekstuele kantjes van Oliva op een brutale manier omkaderen. Op enkele sporadische rustpuntjes na, mag dit debuut van Doctor Butcher gerust als één van de meest agressieve heavy metal platen uit de geschiedenis genoemd worden. Het is voor Doctor Butcher bij dit ene album gebleven, hoewel er voldoende materiaal aanwezig was voor een tweede album, waar de fans een voorproefje van kregen toen het debuut enkele jaren later heruitgegeven werd inclusief een bonus cd met vijf andere songs.

Tracklist:
1. “The Altar” 5:39
2. “Don’t Talk to Me” 3:02
3. “Season of the Witch” 6:19
4. “Reach Out and Torment Someone” 2:28
5. “Juice” 1:43
6. “The Chair” 6:13
7. “Innocent Victim” 5:20
8. “The Picture’s Wild” 4:45
9. “Lost in the Dark” 4:52
10. “I Hate, You Hate, We All Hate!!!” 4:34
11. “All for One…None for All” 4:41

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ