De bijna vergeten klassieker: Acid – Acid

Facebookrssmail

14014458729_bd7e774768_bAcid was een band uit uit het West Vlaamse Brugge en na twee en demo’s en een single, ‘Hell on Wheels / Hooked on Metal’, uitgebracht te hebben in eigen beheer tekende de band bij het Belgische label Giant Records. De eerste, gelijknamige debuutplaat ‘Acid’ was een feit in 1983.

Het album opent fris met het titelnummer ‘Acid’. Een trage opbouwende gitaarrif begeleid de eerst regels tekst van zangeres Kate De Lombaert, denderende drums geven een wending naar een heerlijk up-tempo stuk. Heerlijk rauwe vocalen introduceren de band:

“Acid is the name, heavy metal is our game”

Heavy metal is wat het is, maar dan wel iets dat we nog niet eerder voorgeschoteld hebben gekregen, Acid speelt een aanstekelijk vorm van speed metal met pakkende gitaarriffs, denderende dubbel basdrums en “last but not least” de rauwe vocalen van Kate. ‘Anvill’ opent met drums, het voorstel rondje van Kate is nog niet ten einde, getuige de tekst: “Anvill behind us, he guides us”. En dat is wat drummer Geert “Anvill” Ricquier doet met ferme slagen en heerlijke dubbele basdrum.

Acid brengt een heerlijk vernieuwend geluid met nummers als ‘Demon’ en ‘Hooked on Metal’, stuk voor stuk nummers die af zijn en je bij de strot pakken. ‘Heaven’s Devils’ start met een liefelijk piano intro waarna het nummer explodeert en weg accelereert. Het gevoelige vocale tussenstuk waarbij zangeres Kate haar andere kant weet te tonen geeft bij kans kippenvel, subliem. De plaat sluit af met het nummer ‘Satan’, een heerlijke afsluiter met simpele gitaarsolo’s. Metal zonder poespas, heerlijk hoe Kate “Satan” naar de luisteraar snauwt.

Acid bracht met deze debuutplaat een fris en vernieuwende plaat, een absolute klassieker.
Acid is gestopt in 1985 nadat er na het debuut nog twee platen waren verschenen te weten: ‘Maniacs’ (1983) en ‘Engine Beast’ in 1985. in 2009 verscheen het live album ‘Live in Belgium ’84’ en het laatste wapenfeit was de compilatie ‘Hooked on Metal’ die uitkwam in 2016.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ