CD van de Week: The Doomsday Kingdom – The Doomsday Kingdom

Facebookrssmail

Tenzij je de laatste decennia onder een enorm rotsblok hebt geleefd gaat er bij het horen van de naam Leif Edling wel een kerkklokkenspel rinkelen. Deze Doommaster is uiteraard bekend als muzikaal brein van Candlemass, Krux, Abstrakt, Algebra en Avatarium. Dat deze bands, op een enkel album na, allemaal klassiekers op de markt gebracht hebben, geeft aan dat deze man beschikt over buitensporige kwaliteiten. Deze kwaliteiten zijn niet alleen het smeden van voortreffelijke composities maar ook het samenstellen van een groep met meer dan uitstekende muzikanten. Naast Edlings solide baswerk kunnen we ook genieten van prachtig en emotioneel gitaarwerk van Marcus Jidell (Avatarium), krachtig drumwerk van Andrea Johansson (Narnia, Royal Hunt) en de uitstekend passende vocalen van Wolff zanger Niklas “Stålvind” Olsson. Vooral deze Niklas levert een meer dan uitstekende prestatie af en overtuigt op alle fronten.

Ondanks dat Edling nog steeds worstelt met de gevolgen van een enorme burn out is hij gelukkig dus weer op de weg terug. Hierdoor kan zijn tomeloze inspiratie weer de weg vinden naar plaatmateriaal zodat we ons al mochten verblijden met nieuw Candlemass materiaal, een binnenkort te verschijnen nieuwe Avatarium en deze klapper. Jawel, klapper want wederom levert hij hier een topalbum af. The Doomsday Kingdom combineert de duidelijk herkenbare doom melodieën van Candlemass met pure Heavy Metal uit de illustere beginjaren. Dat levert uitermate energieke en sfeervolle brouwsels op die dit album meteen tot verplicht jaarlijst materiaal bombarderen.

Openers ‘Silent Kingdom’ en ‘The Never Machine’ beuken er al meteen genadeloos in en grijpen je bij je strot. Wat een superpakkende, meeslepende nummers voorzien van heerlijke riffs en fantastische passionele zang om mee te openen. Op het navolgende, duidelijk zwaardere, ‘A Spoonfull Of Darkness’ etaleert Niklas nog maar eens met bijtende zang die voortreffelijk past bij de fatalistische teksten. Ja, tekstueel neemt Edling deze keer geen blad voor de mond en keert hij zichzelf echt binnenste buiten. Ook is het tijdens dit nummer optimaal genieten van de bijzonder fraaie gitaarsolo van Jidell. Iets waar op dit album veel ruimte voor is ingeruimd en dat komt de variatie uiteraard ten goede.

Hierna een rustpuntje in de vorm van het fraaie, instrumentale ‘See You Tomorrow’ waarna we met ‘The Sceptre’ weer gewoon lekker verder gaan. De Priest achtige beuker ‘Hand Of Hell’ hakt er ook lekker in waarna we aanbelanden bij de 2 laatste, meest persoonlijke, nummers van the master himself. Op het geweldige ‘The Silence’ duelleert hij vocaal met Niklas en dat geeft dit nummer, door de persoonlijke tekst, een welhaast onmogelijk emotionele lading. Op het afsluitende, zware ‘The God Particle’ neemt hij zelf alle tekst voor zijn rekening en ook dat geeft het nummer een extra beklemmende sfeer.

‘The Doomsday Kingdom’ kenmerkt zich als een omweerstaanbaar metalalbum. Door de mix van doom en traditionele metal/rock doorvlochten met epische riffs en inlevende vocalen hebben we hier een parel van een album dat je grijpt en niet meer loslaat. Weer een stukje vakwerk van Leif Edling en consorten waarvoor niets dan hulde!

(95/100, Nuclear Blast)

Tracklist
01. Silent Kingdom
02. The Never Machine
03. A Spoonful Of Darkness
04. See You Tomorrow
05. The Sceptre
06. Hand Of Hell
07. The Silence
08. The God Particle

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ