Happy birthday Matt Abts

Facebookrssmail

Matt Abts werd geboren op 30 september 1953 in Oklahoma en is een Amerikaanse drummer, het best bekend als een van de stichtende leden van de rockband Gov’t Mule. Abts volgde de middelbare school in Panama, waar hij begon muziek te spelen. Na de verhuizing naar Virginia, speelde hij acht jaar in lokale bands en verhuisde hij vervolgens naar Florida.

Gov’t Mule werd in 1994 opgericht door Warren Haynes en Allen Woody. Zij spelen dan al samen in de bekende southern-rockband The Allman Brothers. Het muzikale project, dat naast Haynes en Woody bestaat uit drummer Matt Abts, wordt Gov’t Mule genoemd, naar het gegeven dat in sommige arme landen de boeren ter ondersteuning van de regering een ezel krijgen om te helpen het land te bewerken: een zogenoemde “Government-Mule”.

Er verschijnen in grote regelmaat studioalbums van de band, allen worden zowel door critici als fans positief ontvangen. De grote kracht van de band schuilt echter vooral in de liveperformance, wat te horen is op de livealbums, die de band uitbrengt. Waar op de albums de vrijheid van Haynes nog ingeperkt wordt, gaat de band zich op het podium regelmatig te buiten aan lange solo’s, sessies met gastmuzikanten en jamversies van covers en eigen materiaal. Nummers van 4 minuten worden soms uitgesponnen tot versies van meer dan een kwartier.

Op 26 augustus 2000 werd bassist en bandlid van het eerste uur Woody dood op zijn hotelkamer gevonden. Een grote klap voor de band, die uiteindelijk toch besloot om door te gaan. Tijdens de eerst volgende tours en het dubbelluik The deep end, wordt Woody vervangen door diverse invalkrachten, waaronder Red Hot Chili Pepper Flea en funkbassist Bootsy Collins. In 2003 verschijnt het album Déjà voodoo, waarop de bezetting is aangesterkt met een nieuwe vaste bassist Andy Hess, en toetsenist Danny Louis. Op 16 september 2013 komt het dubbelalbum Shout! uit. Hoewel beide schijven dezelfde nummers bevatten, worden ze op beide versies door andere zangers gezongen.

RockMuZine feliciteert Matt Abts met zijn 64ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ