Pharaoh Overlord – Zero

Facebookrssmail

‘Zero’ is alweer het negende studio album van het Finse Pharaoh Overlord. Niet gek voor een side project van de leden van de experimentele rockband Circle. Om het geheel nog complexer te maken bestaat de band in twee smaken: Pharaoh Overlörd en Pharaoh Overlord. Beiden met verschillende line-ups. De Overlörd variant bestaat uit een trio en is verantwoordelijk voor een tweetal albums ‘#4’ en ‘Out of Darkness’ De Overlord variant kent 5 leden en heeft alle andere albums op haar naam staan. In het geval van ‘Zero hebben we te maken met Pharaoh Overlord. De band is opgericht om de liefde voor stoner van de drie Circle leden: gitarist en vocalist Jussi Kangas, bassost Jussi Lehtisalo en drummer Tomi Leppänen een uitlaatklep te geven. Later nam de muziek van Pharaoh Overlord een meer experimentele wending en deden ook psychedelica en space- en krautrock elementen hun intrede in Pharaoh Overlord’s songs.

De muziek op ‘Zero’ overtuigt alleszins. Gortdroge stonerriffs worden afgewisseld met spacy synthesizer melodieen. Pharaoh Overlord weet te hypnotiseren met repetitieve drones en doordenderende ritmes. Wanneer de donker gruntende vocalen van Jussi invallen wordt de magie doorbroken. Tijdens het openingsnummer ‘Revolution’ hoop je nog dat het slechts een gimmick is, maar het grommen houdt maar aan, soms met duidelijke woorden, soms slechts op de achtergrond als een grommende vulkaan.

Hoogtepunt van het album is ‘Satavuotiaiden Salaisuus’ wat zoveel betekent als “Het geheim van honderdjarigen”, met een kleine 5 minuten een van de kortste nummers van het album, maar Pharaoh Overlord blijkt ook in dat korte tijdsbestek de reiziger mee te kunnen nemen op een reis door haar universum.

De vocalen detoneren in de muziek, waardoor de magie en het hypnotiserende karakter van Pharaoh Overlord wat mij betreft niet uit de verf komen. En dat is jammer want Pharaoh Overlord heeft het in zich om een grote naam in het stoner/psychedelica kamp te worden. (65/100) (Ektro Records/Hydra Head Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ