Circuline- Circulive::Majestik

Facebookrssmail

‘Majestik’ is het eerste live album van Circuline. Hiervoor bracht deze prog-rockband twee studio albums uit‘Circuline uit 2015 en ‘Counterpoint’ uit 2016. De New Yorkse band is productief, want ze bestaan pas zo’n vier jaar. Van hun optreden op het International Rites of Spring Festival, beter bekend als Rosfest, is een DVD/CD gemaakt. Dit was hun eerste optreden op een groter festival. De meeste nummers van dit live album komen van eerdergenoemde cd’s.

CD
‘Who I Am’ begint met pianospel van Andrew Colyer. Het uitgebreide instrumentale intro wordt langzaam maar zeker rockend. Tijdens een rustiger gedeelte klinken de eerste zinnen van Natalie Brown en “Billy” Spillane zingen een beetje aarzelend. Al snel is duidelijk dat ze goede vocalisten zijn, want het klinkt even mooi als op de cd. Ook live beschikt Nathalie over power in haar stem. Instrumentaal is het, zoals verwacht, dik in orde.

In ‘Forbidden planet’ geven elektronische klanken een mysterieuze sfeer. Nathalie zingt hoog en vol passie, haar vocale uithaal is super. Deze track krijgt even een filmisch allure. Mooie opbouw naar het einde. De nummers zijn non stop te horen. Je zou bijna vergeten het een live concert is. Ook ‘Hollow’ heeft een mysterieus intro, het lijkt een korte track. Maar schijnt bedriegt. Als de zang erbij komt gaat het nummer verder. Even later is er nog interessante wending. Andrew speelt een pianosolo, eerst enkele noten, dan hoor je bijna een waterval aan tonen. Daarna klinkt de piano het ene moment (bijna) solo. De andere keer samen met andere instrumenten in wisselende samenstelling. Er is niet alleen een afwisseling tussen de instrumenten onderling, ook het pianospel bevat veel variatie. Boeiend, verrassend, en soms experimenteel van aard. Tikjes met de drumstick als teken dat Nathalie en Billy mogen gaan zingen. Het experimentele stuk wordt gevolgd door een vrolijk deel. Verrassend opgebouwde epic track van 10 minuten.

‘America the Beautiful’ start met lage tonen. Dit korte nummer is gevoelig gespeeld. Terecht applaus, nu merk je even dat het live-cd is. Dit loopt over naar ‘Nautilus’, waarin de vette bas grooves van Harold Skeete te horen zijn.

Het geluid is over het algemeen van goede kwaliteit. Daardoor komen zang en muziek prima tot hun recht. De stemmen van Nathalie en Billy vormen een harmonie. De backing vocals van Andrew zijn niet op voorspelbare momenten. Ook zijn stem kleurt prima bij het geheel.

DVD
De aankondiging van het concert is niet spectaculair. Als eerste een bonus track die wel op dvd maar niet op cd staat. Op het podium is het behoorlijk donker. Er zijn weinig boeiende close-ups. Je moet als kijker even de tijd nemen om ‘in’ het concert te komen. De sfeer op het podium is ingetogen. De DVD verschilt wat met de CD. Op de DVD is te zien en te horen dat Nathalie tussen de nummers door wat vertelt. Soms serieus, dan weer grappig. Eventueel aangevuld door Billy. Weer maakt Nathalie regelmatig indruk met haar vocale kunnen.

Ik mis de mooie close-ups met bewegende camera’s die kunnen anticiperen wat er op het podium gebeurt. Ze hebben met een beperkt aantal camera’s alles zo goed mogelijk in beeld gebracht. Het is gaaf om Joe Deninzon met zijn elektrische viool te zien.

Op de gezichten is vooral concentratie af te lezen. Daar waar het kan, mag het wat qua performance meer sprankelen. Instrumentaal en vocaal staat het als een huis. Waarbij we het gitaarwerk van Beledo natuurlijk niet mogen vergeten. Hiermee bewijst Circuline dat ze een gedegen live band zijn. (85/100) (Inner Nova Music)

Tracklist Circulive::Majestik CD/DVD

New day – DVD Bonus track
Who I Am
Return
Forbidden Planet

Hollow
Stereotypes
Inception
America The Beautiful
Nautilus
One Wish
Summit
Stay
Silence Revealed

Line up Circuline:

Natalie Brown – lead zang
William “Billy Spillane” – lead zang, gitaar
Andrew Colyer – keyboards, (achtergrond)zang
Darin Brannon – drum, percussie
Beledo – gitaar

Gast muzikanten:
Harold Skeete (Ad Astra) bas
Joe Deninzon (Stratospheerius), elektrische viool

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ