CD van de Week: King Dude – Music To Make War To

Facebookrssmail

Op 24 augustus zal King Dude zijn zevende album ‘Music To Make War To’ uitbrengen. King Dude, pseudoniem van de Amerikaanse artiest Thomas Jefferson Cowgill, zingt met veel melancholie over zwaarwichtige onderwerpen als de dood, pijn, en de verloren liefde.

‘Time To Go To War’ begint met een zware intro van een sample onder een piano sound en de zware stem van Cowgill. Direct weet hij daarmee de toon te zetten voor het verdere donkere en zwaarwichtig klinkende album. Tracks als ‘Velvet Rope’, ‘I Don’t Write Love Songs Anymore’, en ‘The Castle’, hebben een duidelijk Joy Division geïnspireerde sound met de stevige en melodieuze gitaarriffs, terwijl de vocal stijl veel weg heeft van het drama die Nick Cave altijd zo onovertroffen weet neer te zetten. Terwijl songs als ‘Good and Bad’ en ‘Let it Burn’ een echte donkere Jazz vibe neer weten te zetten. Op ‘Good and Bad’ wordt gebruik gemaakt van een trompet en een vrouwenstem als tweede vocaal.

‘Dead On The Chorus’ en ‘In The Garden zijn de verrassende tracks op het album. In tegenstelling tot de overige songs klinkt ‘Dead On The Chorus’ lekker stevig en heeft veel weg van de Post – Punk sound van begin jaren 80’. Terwijl op ‘In The Garden’ veel gebruik wordt gemaakt van elektronica om een dreampop sound te creëren.

Op de track ‘Twin Brother of Jesus’ begin ik even te denken dat Peter Steele uit de dood is herrezen speciaal voor deze track. Een baritonstem als tweede vocaal op deze track heeft verdomd veel weg van de wijlen Type O Negative zanger. Als achtergrondzang wordt er een vrouwenstem gebruikt en de mooie combinatie van verschillende vocalen kennen een mooie harmonie met elkaar in deze track. Met ‘God Like Me’ heeft Cowgill een prachtige pianotrack als afsluiter.

‘Time To Go To War To’ is een album die je op de achtergrond aanzet wanneer je in een fase bevindt om je leven te overdenken, of wanneer je in de auto of trein onderweg bent naar iets waar je tegenop ziet. Of als je gewoon zin hebt om lekker te ontspannen tijdens de donkere dagen van het jaar die er weer aan zitten te komen. De songs zitten prima in mekaar, de teksten zijn puur, en de dramatische vocalen zijn Dit album zou een breed publiek van mensen aan kunnen spreken.

Zeer zeker fans van Joy Division en The Cure, maar ook fans van 16 Horsepower, Echo & The Bunnymen, en zelfs liefhebbers van een band als Fields of The Nephilim kunnen hier zeer zeker iets mee. Cowgill weet met dit album een prima sfeer te creëren en de nieuwsgierigheid op te wekken om dit live te aanschouwen. Op 3 oktober staat hij in het Paard in Den Haag en 4 oktober in W2 te Den Bosch. (95/100) (Ván Records)

Tracklist Music To Make War To:

1. Time To Go To War
2. Velvet Rope
3. Good And Bad
4. I Don’t Write Love Songs Anymore
5. Dead On The Chorus
6. Twin Brother Of Jesus
7. In The Garden
8. The Castle
9. Let It Burn
10. God Like Me

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ