CD van de Week: MONGOL – THE RETURN

Facebookrssmail

Na ruim 4 jaar brengt de Canadese Folk/ Death Metal band Mongol hun derde album uit met de toepasselijke titel ‘The Return’. Het album zal worden uitgebracht via het label Sliptrick Records, alwaar de eerdere voorlopers van ‘The Return’ werden uitgebracht, respectievelijk de albums ‘The Altan Urug’ (2012) En ‘Chosen By Tengri’ (2014)

De bandnaam Mongol is tevens de tekst inspiratie voor de band, namelijk het Middeleeuwse Mongolische koninkrijk. Op ‘The Return’ opent de band rustig met een folk intro van mandoline en boeddhistische monnikenzang op de track ‘Prophecy of The Blind’. De albumintro heeft haast een Nightwish-achtige productie qua bombastische sound en arrangementen.

Meteen door naar de titeltrack ‘The Return’. Onder een stevige gitaarsound en gebruik van een Banjo grunt en screamt zanger Tev Tegri er uitstekend op los. Qua Folk Metal sound heeft deze band veel weg van bands als Equilibrium en Ensiferum. ‘Sacrificial Rites’ is opnieuw weer een spannende Nightwish- achtige intermezzotrack onder boeddhistische chants en opvoerende drums naar de volgende. Op ‘Takhil’ komt nu een keyboardsound om de hoek kijken en wordt de stevige muziek afgewisseld met typische Mongolische Folklore. De gitaarsolo’s op deze track zijn uitstekend gespeeld en vormen samen met de folk instrumenten een mooi geheel.

‘Amongst The Death’ is een stevige track met enkel alleen stevige muziek, keyboards, en screams en achtergrondkoor met een prima gitaarspel en vocals. Een prima livetrack, waarvan de achtergrondkoortjes tijdens een optreden makkelijk zijn mee te brullen. De overige tracks ‘To The Wind’, ‘Dschinghis Khan’, ‘The Mountain Weeps’, en ‘River Child’ verschillen qua sound en stijl weinig ten opzichte van de anderen, maar liggen qua sound prima in het gehoor, alsmede de vocalen. Ook het gebruik van typische Mongolische Folklore is iets wat de luisteraar nog niet eerder heeft gehoord en is zeer zeker interessant en vernieuwend. De vocalstijl op de tracks ‘Dschinghis Kahn’, ‘The Mountain Weeps’ en ‘River Child’ hebben een Alestorm-achtige stijl, wat betekent dat je lekker mee kunt springen en brullen.

Alleen de afsluiter ‘Warband’ is een beetje jammer, omdat deze qua sound nog steeds hetzelfde is. Lekker stevige gitaren en drumspel met Folklore invloeden en keyboards. Een rustige, meer akoestische folk track had wat meer afwisseling in de tracklist aangebracht.

Een uitstekend en origineel album, dat is ‘The Return’ gewoon. De band zou met dit album meer bekendheid kunnen gaan genieten onder het alreeds genoemde publiek en zou zeer zeker een goede livespot zijn als support act van een van de bovengenoemde bands. Door het gebruik van Folklorische elementen uit een ander werelddeel maakt dat de band en het album zeer zeker interessant voor de liefhebber. Qua Metalsound zit de muziek prima in mekaar, de gitaarsolo’s zijn uitstekend gespeeld, en over de productie is er niets te klagen. Voor liefhebbers van Folk Metal bands als Eiluveitie, Finntroll, Alestorm, Ensiferum en Equilibrium is deze band zeer zeker de moeite waard om eens te gaan checken. (95/100) (Sliptrick Records)

TRACKLIST THE RETURN

  1. Prophecy of The Blind
  2. The Return
  3. Sacrificial Rites
  4. Takhil
  5. Amongst The Dead
  6. To The Wind
  7. Dschinghis Khan
  8. The Mountain Weeps
  9. River Child
  10. Warband

LINE UP MONGOL

Tev Tegri – Vocals
Zev- Lead Guitar, Banjo, Mandolin
Zelme – Guitar & Vocals
Sorkhon Sharr – Bass
Bourchi – Drums
Sche-khe – Keyboards, accordion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ