CD van de Week: THEM – MANOR OF THE SE7EN GABLES

Facebookrssmail

Een van de beste debuutalbums van 2016 kwam van het Duits/Amerikaanse Them. Juist, een band vernoemd naar een van de legendarische albums van King Diamond. Een album dat die tijden van theatrale, spookachtige verhalen gedrenkt in heerlijke metal vol tempowisselingen en ijzingwekkende vocalen deed herleven. Meer info over die klasse plaat ‘Sweet Hollow’ vind je op www.rockmuzine.nl/2016/10/30/them-sweet-hollow Na dit succes moest er eigenlijk wel een vervolg komen, iets wat aanvankelijk niet zo was gepland. Dit leidde tot enkele wisselingen in de band. Gebleven zijn bandbrein en gitarist Markus Ulrich, vocalist Troy Norr, gitarist Markus Johansson en toetsenist Richie Seibel. Met Alexander Palma op bas Angel Cotte op drums hebben we een nieuwe ritmesectie.

Bij een band als Them hoort een concept en aangezien hoofdpersonage KK Fossor het loodje legde op het vorige album werd een vervolg een beetje lastig. Manor Of The Se7en Gables is dan ook een prequel zodat we weer meegesleurd worden in een sinister verhaal van de door en door slechte KK.

Met een wederom formidabel gesproken intro ‘Residuum’ word je al meteen het verhaal ingesleurd en ben je benieuwd waar deze horrorreis nu weer heen zal gaan. Wat meteen opvalt is het zware, superheldere geluid en dat het geheel echt hard klinkt. ‘Circuitous’ windt er al meteen geen doekjes om, snelle US Powermetal vol tempowisselingen met de fantastische vocalen van Norr die op dit album nog veelzijdiger voor de dag komt. Zijn King Diamond stemmetjes en uithalen zijn zeker nog vaak te horen maar substantieel minder als op het debuut. Zijn gewone vocalen zijn echter minstens zo goed en komen de afwisseling ten goede. Het navolgende ‘Refuge In The Manor’ laat nogmaals horen dat ook muzikaal uit een veel steviger vaatje wordt getapt als op het debuut. Hier wordt stevig tegen thrash aangeschurkt en dit is zeker een van de beste nummers op het album. ‘Withchfinder’ klinkt dan weer wat luchtiger terwijl het epische karakter terugkomt in de meer spookachtige tracks als het geweldige ‘Ravna’, ‘As The Saga Burns’ en ‘The Secret Stairs’. Het verbluffend lekkere ‘Seven Cables To Ash’ leidt uiteindelijk naar het slotspektakel ‘Punishment By Fire’ waarna je meteen ‘Sweet Hollow’ kunt opzetten om je te verheugen op het vervolg.

Them levert met dit 2ealbum wederom een fantastische conceptplaat af. Een horrorstory zoals die moet zijn, een vol muzikaal geweld, volop tempowisselingen en zeer hoogstaande verhaalstemmen die het geheel extra cachet geven. Muzikaal gezien schiet het soms alle kanten op door de enorme hoeveelheid aan tempowisselingen. Dit maakt dat het verhaal als geheel iets moeilijker te volgen is dan op het debuut maar het maakt ook dat ze afzonderlijk wat makkelijker live te spelen zijn. Wederom pure klasse dus en dat geeft aan dat Them alles in zich heeft om een blijvertje te zijn en het te gaan maken in de business. Them kan zomaar eens behoorlijk groot worden en live bijzonder vermakelijk, zowel muzikaal als theatraal. Zekere aanrader en voer voor jaarlijstjes.

(92/100; Steamhammer/SPV records)

Tracklist:

01 Residuum (Intro) 02:42
02 Circuitous 04:20
03 Refuge in the Manor 04:37
04 Witchfinder 05:15
05 A Scullery Maid (Interlude 1) 01:56
06 Ravna 05:39
07 As the Sage Burns 05:36
08 The Secret Stairs 04:45
09 Peine Forte Et Dure (Interlude 2) 01:50
10 Maleficium 04:49
11 Seven Gables to Ash 03:57
12 Punishment By Fire 08:10

 

https://www.youtube.com/watch?v=p3ubsSI58Ug

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ