Nostalgisch avondje in de Pul

Facebookrssmail

De Zweedse band Air Raid mag op deze warme zaterdagavond in de Udense Pul openen voor de mannen van Vicious Rumors. Air Raid loopt nu al 10 jaar mee en heeft 3 albums uitgebracht. Qua muziekstijl is het voorprogramma goed gekozen. Ze spelen in dezelfde stijl als Vicious Rumors. Ouderwetse metal geworteld in de jaren 80 met af en toe een vleugje  klassieke muziek in het gitaarwerk.

In een zeer matig gevulde zaal speelt Air Raid een leuke set met onder andere hun nieuwste single ‘Demon’s Eye’ een voorproefje op het nieuwe album en een cover van Yngwie Malmsteen ‘Rising Force’. Sterkste troef van Air Raid zijn de gitaristen. Vooral Magnus Mild maakt op mij grote indruk. Zanger Fredrik Werner is niet slecht maar als hij echt hoog moet valt hij door de mand. Dit wordt vooral pijnlijk duidelijk bij ‘Rising Force’ waar de noten niet altijd even zuiver gezongen en gehaald worden.

Air Raid heeft ook te maken met een zeer slecht drum-geluid. De toms, bekkens en bass-drum zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, jammer. Af en toe vraagt Air Raid aan het publiek om mee te zingen en te klappen en dat gebeurt ook. Een goede opwarmer derhalve voor de hoofdact van vanavond Vicious Rumors. Na een dik half uur verlaten de mannen van Air Raid het podium om plaats te maken voor Vicious Rumors.

Na een veels te lang intro betreedt Vicious Rumors onder luid gejuich het podium. Ze weten donders goed wat hun beste album is , ‘Digital Dictator’ wordt compleet gespeeld tot grote vreugde van iedereen. Helaas is het geluid bij Vicious Rumors nog slechter dan bij Air Raid. Gelukkig wordt het naarmate de avond vordert iets beter maar het blijft moeilijk om de nummers te herkennen, zelfs al ken je ze door en door.

Nadat de heren het laatste nummer van Digital Dictator ‘Out Of The Shadows’ krijgen we nog een paar andere nummers voorgeschoteld waaronder ‘Down To The Temple’, ‘Ship Of Fools’ en ‘Soldiers Of The Night’, het geweldige titelnummer van hun debuut. Het pleit voor de mannen van Vicious Rumors dat ze ondanks de slechte opkomst enthousiast en blij op het podium staan. Het is wel eens anders gezien. Het publiek wat wel aanwezig is is dolenthousiast en zingt, klapt, en headbangt mee bij ieder nummer.

De trieste conclusie van deze voor alle aanwezigen geslaagde avond is dat het genre jaren 80-metal langzaam aan het doodbloeden is. Dit is vooral te merken aan de gemiddelde leeftijd van de bezoekers en de matige opkomst bij dit soort bands. In Duitsland en Japan valt het nog mee maar helaas merk je dat het in Nederland niet veel publiek meer op de been kan brengen. Het aanwezige publiek is er in ieder geval wel weer bij als Vicious Rumors ons land opnieuw komt bezoeken.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ