CD van de Week: Kadavar – For the Dead Travel Fast

Facebookrssmail

Deze in 2010 in Berlijn opgerichte driemansformatie is toe aan zijn vijfde studioplaat, waarvan ik de tweede nog altijd erg leuk getiteld vind: ‘Abra Kadavar’. Maar we praten hier over ‘For the Dead Travel Fast’. Hun zesde alweer voor Nuclear Blast, hun twee live-cd’s meegerekend. In 2014 heeft de band veelvuldig gespeeld met het Australische Wolfmother en dat geeft meteen duidelijk weer in welk straatje ze muzikaal opereren. Retro-klinkende, want sterk door de zeventiger jaren beïnvloede, stonerrock vol psychedelische invloeden en lange gitaarsolo’s. Black Sabbath is er groot mee geworden. 

De cd klinkt lekker rauw, of ‘live’ zo u wilt. Prima passend bij het genre. Opener, met de aparte titel ‘The End’ (Duitse humor?) is een intro naar ‘The Devil’s Master’. De fuzzy gitaren vullen de galmende, bijna Ozzy-achtige, zang mooi aan. Een goed opgebouwde vette headbanger, volop afwisseling en een heerlijke gitaarriff en -solo. Een Ghost lijkt me ook een inspiratiebron; dat occulte sfeertje komt in menig nummer terug. ‘Evil Forces’ gaat wat sneller de startblokken uit en schurkt helemaal tegen de Wolfmother sound aan, zeker als de wahwah-solo ingezet wordt. In het 6 minuten durende ‘Children of the Night’ horen we de jaren 70 pas echt. Zeker dat meerstemmige refreintje is daar debet aan. Ook hier valt weer de opvallend goeie ritmesectie op, die een mooi fundament legt voor de gitaren.

Het melodieuze ‘Dancing with the Dead’ is een rustpuntje in het gitaargeweld. Wat lager gezongen en dat bevalt me beter dan Christoph Lindemann’s hoge stem eigenlijk. ‘Poison’ en ‘Demons In My Mind’ beuken beide weer harder, waarvan die eerste het mooiste refrein heeft. ‘Saturnales’ klinkt als Black Sabbath’s  ‘Planet Caravan’, een experimentele creepy ballad die vooral als intermezzo en opmaat dient naar afsluiter ‘Long Forgotten Song’. Dit bijna 8 minuten epische nummer bouwt traag op en heeft de meeste logge Sabbath-riffs te bieden. Het zware doomy nummer kruipt voort tot een mooie drumbreak een lange solo inluidt. Prima en overtuigend einde aan deze ‘For the Dead Travel Fast’.

Kadavar verkent op deze nieuwe plaat weinig nieuwe wegen, maar verbeteren zichzelf nog wel per album. Ieder nummer is lekker afwisselend met voldoende onverwachte breaks om te blijven boeien. Van de hoge stem van Lindemann moet je houden, maar zijn gitaarwerk is prima. Ook de andere twee bebaarde muzikanten zijn meer dan meer dan goed, waardoor ik deze duistere heavy trip naar de jaren 70 prima kan waarderen. Mooie plaat derhalve!
(87/100 – Nuclear Blast)

TRACKLIST
1. The End   
2. The Devil’s Master   
3.  Evil Forces   
4. Children Of The Night   
5. Dancing With The Dead   
6. Poison   
7. Demons In My Mind   
8. Saturnales   
9. Long Forgotten Song

LINE-UP
Christoph „Lupus” Lindemann – zang en gitaar
Simon „Dragon” Bouteloup – bas
Christoph „Tiger” Bartelt – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ