Loch Vostok – Opus Ferox – The Great Escape

Facebookrssmail

De Zweedse prog metal band Loch Vostok bestaat zo’n 21 jaar. Teddy Möller richt zich tegenwoordig helemaal op het gitaarspel en de grunts. De nieuwe leadzanger is Jonas Radehorn, daarnaast is Patrik Janson de nieuwe bassist. ‘Opus Ferox – The Great Escape’, is het achtste album van de band. Het instrumentale intro van ‘The Freedom Paradox’ heeft een mix van lichte en zwaardere elementen. De prettige, krachtige stem van Jonas is iets anders dan die van Teddy, maar de verandering is niet al te groot. De (gestapelde) zang en muziek zijn in balans. Tussendoor hoor je enkele gegrunte zinnen van Teddy.  Deze openingstrack is opzwepend. In ‘Enter the Resistance’ vormen de vocale uithalen een mooie afwisseling met de grunts. In dit strijdlied is de broederschap duidelijk hoorbaar. De vurige samenzang is een aantal keer te horen, dit werkt motiverend om thuis volop mee te ‘brullen’. Er zijn verschillende veranderingen in tempo en volume.  Voordat de metal in ‘The Glorious Clusterfuck’ begint, hoor je eerst elektronische geluiden. De metal is strak gespeeld, maar op de achtergrond zijn er lichtere elementen in verweven. De rust is leuk toegevoegd. Deze track heeft een leuke opbouw naar het einde.

De bas grooves vielen al eerder op, maar in ‘Disillusion’ zijn ze echt vet. Jonas heeft een mooie stem en fantastische vocale uithalen. Sommige stukken van de zang klinken vervormd, men kan zich afvragen of dit echt een toegevoegde waarde heeft. ‘Galacticide’ heeft een prachtige meeslepende start. De opbouw naar de metal is vrij snel, maar het instrumentale stuk blijft mooi. Licht chaotische en/of metal delen worden afgewisseld met kleiner gespeelde delen. Verschillende elementen komen terug, dat zorgt voor een betere toegankelijkheid. Ondanks dat ze goed gespeeld zijn, is het wel minder verrassend. De één zal dat waarderen, de ander mist wat diversiteit. De refreinen zijn pakkend, en blijven al snel in je hoofd kleven, dat geldt ook voor ‘When the Wolves Have Eaten Everything’. Het klein gespeelde deel is mooi, maar Jonas weet mij niet volledig te raken. Alle nummers hebben voldoende wendingen, al zijn ze soms wat voorspelbaar. De verdeling tussen grunts en cleane zang is prima, en ook de gestapelde/achtergrondzang geeft een meerwaarde.

De mooie, zachte start van ‘Seize the Night’ wordt aangevuld met een poppy ritme. De wending naar meer power voelt een beetje onnatuurlijk aan, dit soort wendingen zijn er een paar keer. De poppy invloeden zijn regelmatig te horen, daarnaast is er soms ook lichte chaos. Het nummer heeft dus een aantal contrasten, waar je misschien even aan moet wennen. Buiten de refreinen om is dit misschien wat ontoegankelijker, maar wel interessanter.  De bas en drums voegen veel meer toe dan ‘alleen maar’ ritmesectie. Het gitaarspel van de mannen is ook heerlijk. Vocale stukken worden naadloos afgewisseld met instrumentale delen, dat geldt ook voor ‘The Great Escape’. De twee nummers die hierna komen passen hier prima bij. Sommige delen van ‘Opus Ferox – The Great Escape ‘ zijn licht chaotisch van sfeer, maar het is nergens over de top. De mix van metal en iets ‘lichtere’ muziek is prima. De geluidskwaliteit is goed, maar had het contrast tussen licht en zwaar had wat beter naar voren mogen komen. Dit had voor een intensere luister beleving kunnen zorgen. De verdeling tussen cleane zang van Jonas en de goede grunts van Teddy is prima. Loch Vostok speelt nog steeds heavy riffs , natuurlijk met melodieuze, opzwepende stukken. Voor een aantal prog metal liefhebbers is de opbouw misschien niet helemaal verrassend genoeg. Maar door de pakkende structuur zijn de tracks wel toegankelijk. (79/100) (ViciSolum Records)

Tracklist

01. The Freedom Paradox

02. Enter the Resistance

03. The Glorious Clusterfuck

04. Disillusion

05. Galacticide

06. When the Wolves Have Eaten Everything

07. Generation Fail

08. Seize the Night

09. The Great Escape

10. Save You

11. Black Neon Manifesto (Bonus track)

Line up

Jonas Radehorn – Lead Vocals

Teddy Möller – Guitars and Vocals

Niklas Kupper – Guitars

Patrik Janson – Bass

Lawrence Dinamarca – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ