Knight Area bezingt verhalen die moeten worden verteld in Bibelot

Facebookrssmail

Het is slechts een paar maanden geleden, kort na de aankondiging van D-Day II, dat de heren van Knight Area eindelijk hun tour ter promotie van D-Day I af hebben kunnen ronden. Tijd om op adem te komen is er nauwelijks: Met de release van D-Day II werd direct een nieuwe tour afgetrapt. Daarbij doet de band op 1 april 2022 ook poppodium Bibelot in Dordrecht aan.

Hoewel de huidige tour in het teken staat van het nieuwe album ‘D-Day II, The Final Chapter’ worden beide albums nagenoeg integraal ten gehore gebracht. Na een prachtige intro waarin John Lennon’s ‘Imagine’ centraal staat worden er grofweg twee sets gespeeld, een eerste met een logische selectie nummers van de eerste D-Day plaat. Voor de tweede set wordt het publiek getrakteerd op een volledige uitvoering van het nieuwe album.

Het is een logische setlist, gezien beide conceptalbums chronologisch op elkaar vervolgen. Waar het eerste album zich vooral focust op verhalen vanuit de tweede wereldoorlog zelf, bewijst het tweede album dat de oorlog niet voor iedereen ophield nadat de vrede terug werd veroverd. Het vertelt onder andere de verhalen van veteranen die mentaal worstelen met de nasleep van de oorlog.

Met een scherm waarop ondersteunende beelden worden getoond (namen van slachtoffers, foto’s van veteranen, rake teksten) komen de harde symfonische rock en teksten hard binnen. De nummers worden met bijzonder veel urgentie en emotie gebracht. De solo’s van Mark Bogert snijden door merg en been, en Jan Willem Ketelaars weet als zanger een klasse act neer te zetten. Toch weet de band te voorkomen dat de avond te zwaar wordt, door het zichtbare plezier tussen bandleden onderling en de sympathieke en soms wat aandoenlijk onhandige presentatie van Jan Willem.

Ouder werk van de band is beperkt tot het toegift, waar de eigenzinnige bassist Peter Vink los mag met een lekkere, funky en “geïmproviseerde” bas-solo, welke door drummer Pieter van Hoorn wordt afgewisseld en aangevuld. Waar Peter als het virtuoze boefje dat hij is volledig opgaat in zijn melodische basspel en de interactie met het publiek, houdt Pieter hem nauwkeurig en beheerst in de gaten. Het staat garant voor een luchtig feestje na een zware avond.

De avond wordt afgesloten met de meezinger ‘Heaven And Beyond’ van het gelijknamige album, waarna de bandleden nog een selfie schieten met het publiek (deze avond helaas een vrij bescheiden opkomst van nagenoeg alleen diehard fans) en na afloop nog even bijkletsen met de trouwe aanhangers.

Met de huidige show van Knight Area levert de band een prachtig tweeluik met verhalen die verteld moeten worden en symfonische rock waar de liefhebber zijn vingers bij aflikt. Een must see voor iedereen!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ