CD van de Week: Uriah Heep – Chaos & Colour

Facebookrssmail

Behoeft deze band nog enige introductie? Uriah Heep gaat al meer dan 50 jaar mee en stond aan de wieg van de heavy metal samen met bands als Deep Purple en Black Sabbath, al bleef Heep in naamsbekendheid altijd achter. Toch weten rockers onder ons maar al te goed wie Uriah Heep is en wie de band nog altijd volgt weet ook dat ze allesbehalve stilzitten. Met het onlangs verschenen ‘Chaos & Colour’ levert de band namelijk hun 25e (!) studioalbum af. 

De historie van de band is bij de meeste wel bekend. Het enige nog aanwezige oerlid is al een tijdje de goedlachse gitarist Mick Box. Voor de rest maken we er niet teveel woorden aan vuil, nogmaals deze band behoeft geen introductie en er is tevens voldoende materiaal te vinden op het nieuwe album om het over te hebben. Ze bewezen met de voorganger dat ook laat in de carrière nog steengoede albums uitgebracht kunnen worden en als we naar de reeds uitgebrachte singles luisteren, valt ook ‘Chaos & Colour’ daar onder. Heep weet van geen ophouden en dat is voor ons liefhebbers alleen maar fijn.

‘Save Tonight’ opent de plaat op hele prettige wijze. Direct een snelle opener in Uriah Heep stijl. Veel hammond orgel. Zanger Bernie Shaw, die sinds midden jaren 80 achter de microfoon staat klinkt nog altijd steengoed. Langzaam hoor je toch wat leeftijd in zijn stem, echter past dit juist wel bij muziek. Oerlid Mick Box laat op nummer een ook direct horen dat er nog altijd vlugge vingers zijn.

‘Silver Sunlight’ is een heerlijke catchy rocker. Onmogelijk om uit je hoofd te krijgen. Ook hier weer lekker gitaarwerk, maar ook de drums en meerstemmigheid in de refreinen zorgen voor een ijzersterk geheel. De prijs van pakkende refrein gaat echter naar het volgende nummer op de plaat: ‘Hail The Sunrise’. Het hammond werk gemixt met de gitaar in het intro is dit een nummer wat zo uit de jaren 70 zou kunnen komen. Het doet zelfs wat denken aan ‘Gypsy’. ‘’Hail the sunrise, shine in the dark’’ niet heel origineel natuurlijk maar als je een van de pioniers bent van de metal is dat je vergeven. Zeker als je het zo overtuigend en pakkend weet de brengen als Uriah Heep dat nog altijd kan. Tegen het einde krijgen we nog een erg prettige solo van Box. Hierna neemt het nummer wat gas terug waarna het refrein er weer bombastisch in knalt.

Halverwege neemt de plaat een andere wending. Dan is er tijd voor de langere tracks en dat begint met de ballad ‘One Nation, One Sun’. De eerste twee minuten is het puur piano en zang. Na drie minuten komen de overige instrumenten erbij en wederom meerstemmigheid in de zangpartij.

‘You’ll Never Be Alone’ is wederom een langere track met net onder de acht minuten, maar met zijn tempowisselingen verveelt deze geen minuut. Vette solo in het midden wat hét hoogtepunt is van de song, misschien zelfs wel het album. Hierna gaat de riff weer verder waarna een rustig pianootje het gas helemaal terug neemt en weer in het tempo van het begin gaat. Al snel gaat er echter weer een schepje bovenop waar iedereen van de band weer mee mag doen.

‘Freedom To Be Free’ is met net over de acht minuten de langste track en daar krijgt naast Box ook de bassist een momentje voor een korte bas solo. Opnieuw gaat dit nummer halverwege weer naar een minimaal punt waarna een compleet andere tempo en melodie inzetten zodat de song weer verder kan. Uiteindelijk wordt de plaat afgesloten met ‘Closer To Your Dreams’ wat een mix is tussen ‘Easy Livin’’ en ‘Free ’n’ Easy’. Het album opent met een snelle song, zo eindigt hij dus ook. Als dit op een album als ‘Demons And Wizards’ had gestaan, zouden we daar niet gek van opkijken. Te gekke afsluiter.

Uriah Heep behoort tot de groep waar ook bands als Saxon, Styx en Blue Öyster Cult inzitten. Bands die zo laat in de carrière nog altijd steengoede albums uit blijven brengen. Voorganger ‘Living The Dream’ was ook al een voorbeeld hiervan, met deze nieuwe ‘Chaos & Colour’ zet Heep dit voort. Klasse van de classics. (86/100) (Silver Lining Music)

TRACKLIST

1. Save Me Tonight
2. Silver Sunlight
3. Hail the Sunrise
4. Age of Changes
5. Hurricane
6. One Nation, One Sun
7. Golden Light
8. You’ll Never Be Alone
9. Fly Like an Eagle
10. Freedom to Be Free
11. Closer to Your Dreams

BAND

MICK BOX – Lead Guitar / Vocals
PHIL LANZON – Keyboards / Vocals
BERNIE SHAW – Lead Vocals
DAVE RIMMER – Bass Guitar / Vocals
RUSSELL GILBROOK – Drums & Percussion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ