Poor Genetic Material – Possibilities

Facebookrssmail

In het najaar van 2023 bracht Poor Genetic Material het album ‘Elswhere’ uit. Deze extra release was met een kleinere bezetting. De band blijft in zijn volledige bezetting bestaan. ‘Possibilities’ is hun nieuwe album. Dit album heeft niet alleen de kenmerkende elementen van de band, maar ook nieuwe ideeën.

De titeltrack heeft een heel zacht, instrumentaal intro. Langzaam wordt het wat luider, de sfeer blijft bijzonder. Er zijn verschillende geleidelijke wendingen. De eerste woorden klinken na ruim 2,30 minuut. Deze smelten bijna samen met de muziek. Na een onverwachte wending is er een bijzondere melange tussen de (gestapelde) zang en de soms mysterieuze muziek. Toch blijven zang en muziek in balans. Tijdens een instrumentaal stuk is er fluitspel. Vlak hierna eindigt deze openingstrack. 

‘Rain’ start met akoestische gitaarklanken. De wending naar meer tempo en volume is plotseling, maar goed gekozen. Nadat de muziek langzamer is, start de ingetogen zang. De (gestapelde) zang en de muziek hebben een aangename flow.

Niet alleen zang en muziek vormen een eenheid, ook de instrumenten onderling zijn prima in balans. Een aantal wendingen, en de verschillen in stijlen zijn intrigerend. Er zijn zowel licht klassieke elementen, als elektronische klanken toegevoegd.  Ook ‘A Spark Of Ideas’ heeft mysterieuze elementen. Daarnaast is het nummer complex opgebouwd. De bas is aangenaam aanwezig. Na een aangenaam rockend stuk is het plotselinge einde verrassend. Na een rustige start van ‘Old Buffoon’ volgt een toegankelijk ritme, de melodie sluit hier mooi bij aan. 

De vrolijke sfeer blijft al snel in je hoofd kleven. Martin Griffiths (van Beggars Opera) is de gastzanger. 

De toetsen hebben bij aanvang van ‘An Island In Time’ een belangrijk aandeel. 

De klank van de verschillende toetsinstrumenten is divers. Deze variatie is er ook ook te horen in het gitaarspel. Weer vallen de diversiteit en details binnen één track positief op. De licht poppy elementen zorgen ervoor det deze complexe epic toegankelijk blijft. Er zijn mooie uitgebreide instrumentale stukken waarin je steeds wat nieuws hoort. Het einde is vrij onverwacht. ‘Contingency’ heeft in het begin een aangename, rustige flow. De eerste wending naar meer tempo en volume is vrij voorspelbaar. Daarna volgen er nog diverse (onverwachte) twists en turns. Net als in voorgaande nummers is er niet alleen variatie van muziekstijlen, maar ook een afwisseling tussen vocale en instrumentale stukken. Dit laatste nummer dooft mooi uit.

Het gitaarspel en de toetsen had ik al benoemd. Maar de bas en drum verdienen ook een pluim: ze zijn veel meer dan “alleen maar” ritmesectie. Er is zo veel te luisteren in de muziek alleen, dat de teksten in eerste instantie misschien langs je heen gaan.  Er zijn diverse koor en achtergrondzang arrangementen, de klank van de (koor) zang valt vaak positief op. De teksten staan afgebeeld in een goed verzorgd tekstboekje. Het duurt wel een poosje voordat je de complex opgebouwde nummers echt kent. Het evenwicht tussen complexiteit en toegankelijkheid is prima. (84/100) (Eigen Beheer)

Tracklist: 

01. Possibilities 06:06

02. Rain 08:17

03. A Spark Of Ideas 06:30

04. Old Buffoon 04:27

05. An Island In Time 12:48

06. Contingency 04:56

Line up:

Philip Griffiths – lead and backing vocals, didgeridoo

Martin Griffiths – lead vocals on Old Buffoon, nursery rhyme on Rain

Stefan Glomb – 6- & 12-string electric and acoustic guitars

Philipp Jaehne – piano, organ, synthesizers, mellotron

Pia Darmstaedter – flute

Dennis Sturm – bass

Dominik Steinbacher – drums, backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ