De cello in de rockscene: hoe klassieke instrumenten een nieuwe rol krijgen

Facebookrssmail

Waar een rockband vroeger, en eigenlijk nog steeds vaak, uit bestond, is een gitarist, een basgitarist, een drummer en een zanger(es). Wat veel bands de laatste tijd echter doen, is een klassiek instrument toevoegen aan hun sound om zich te onderscheiden van de rest. Hoe vet klinkt een cello bijvoorbeeld in een rockscene? In dit artikel nemen we je mee in hoe klassieke instrumenten een nieuwe rol krijgen in de rockmuziek.

De cello in de rockscene

De cello wordt al een lange tijd gebruikt in de rockmuziek. Bands zoals Apocalyptica waren pioniers in het toepassen van de cello. Ze combineerden klassieke technieken met zware distortion en dynamische arrangementen. Dankzij de rijke, resonerende klanken die meer diepte en emotie toevoegen, creëerde dit een unieke sound in de rockscene. Ook nu wordt er nog volop geëxperimenteerd met de cello. Er zijn zelfs bands die cello-rock spelen, waarbij de cello het leidende instrument is. Denk bijvoorbeeld aan The Happy Fits.

De dwarsfluit: van jazzinstrument naar rockinstrument

De dwarsfluit is misschien niet het eerste instrument dat je in een rockband verwacht. Waar de stoere uitstraling van de cello goed in de rockscène past, lijkt de fluit op het eerste gezicht minder geschikt. Maar niets is minder waar! De dwarsfluit wordt al door veel bekende bands gebruikt. Zo bespeelde Ray Thomas, oprichter van The Moody Blues, de fluit. Zijn hitsingle Nights in White Satin uit 1967 wordt zelfs gezien als een mijlpaal in de progressieve rock. Nog niet overtuigd? Luister dan naar “Beside You” van Van Morrison. Dit laat perfect zien hoe goed de dwarsfluit bij rock kan passen.

De viool: niet alleen maar lief

De viool wordt vaak geassocieerd met romantische, zachte klanken, maar het is ook een instrument dat perfect past in de rockwereld. Veel beroemde, klassiek geschoolde artiesten, zoals Rachel Barton Pine, verrassen met rockalbums waarin de viool centraal staat. Rockbands gebruiken de viool vanwege de theatrale dimensie die het aan nummers toevoegt. Luister bijvoorbeeld naar Baba O’Riley van The Who of Sunday Bloody Sunday van U2, waar een elektrische viool, bespeeld door Steve Wickham, wordt gebruikt.

Welke instrumenten zullen de rockscene nog meer verrijken?

De besproken klassieke instrumenten zijn momenteel de meest gebruikte in de rockscene, maar muziek blijft in beweging. Bands blijven experimenteren en zoeken naar nieuwe manieren om hun sound te verrijken. Misschien gaan rockbands wel een ukelele kopen en horen we dit geluid straks in een rocknummer of een ander verrassend klassiek instrument. Klassieke instrumenten verrijken de rockmuziek aanzienlijk. Ze voegen meer diepte en emotie toe aan de nummers, wat de rockliefhebber alleen maar kan waarderen. Hoe meer klassieke muziek en rock met elkaar worden verweven, hoe beter. Er is niets mooiers dan het horen van experimenten van getalenteerde muzikanten.

Facebooktwitterredditpinterestmail

PJ