Strength Records Showcase (Het Bolwerk, Sneek, 10-01-2015)

Facebookrssmail

Op een stormachtige zaterdag is het tijd voor een avond die in de teken staat van Hardcore in het Friese Sneek. Als onderdeel van de Strength Records Showcase treden deze betreffende avond niemand minder op dan de Maastrichtenaren van het legendarische Backfire. Een band die de old school Hardcore van Nederland representeert en die worden bijgestaan door Convict, Do or Die, Hard Resistance en Angstgegner. Een avond die langzaam en terughoudend begint maar hard word afgerond door zowel Backfire als het aanwezige publiek.

Na het te laat arriveren in verband met het stormachtige die de Afsluitdijk naar Friesland teisterde kom ik binnen in een nog vrij lege zaal terwijl Angstgegner hun laatste stoom uitblaast. Vervolgens is het tijd voor de Belgen in Hard Resistance. Een band die al een tijd mee gaat die energieke en rauwe Hardcore Metal speelt voor een inmiddels vollere zaal. Ondanks dat het publiek terughoudend is gaat Hard Resistance er 100% voor. Tussen de nummers wordt er door de vocalist regelmatig op zijn Vlaams gevraagd ‘Hoe is’t?’, of dit heel Sneek is (refererend naar de kwantiteit van het publiek) en wordt men bedankt voor het ‘hangen’.

Na Hard Resistance is het tijd voor hun landgenoten in Convict. Een band die na 8 jaar weer terug is en deze avond hun nieuwe album ‘Burn The Flags’ presenteert. De mannen in Convict zien er misschien wat ouder uit maar ze klinken nog zeer jong en spelen met volle overgave. Ook deze vocalist snijdt het onderwerp van publiek-band relatie aan door te vertellen dat men in Belgie toch een stuk dichter bij het podium staat in tegenstelling van de hoefijzer opstelling die men in Het Bolwerk inneemt. Een opmerking die toch een aantal mensen overweegt om een paar voorzichtige stapjes naar voren te nemen. Convict, een band met cleane vocalen met hier en daar een rauw randje, staat als een huis en rond hun set overtuigend af.

Als één na laatste band is het tijd voor weer een Vlaamse band. Do Or Die, een zeer agressieve Hardcore Metal band die met zijn 2 vocalisten het gehele oppervlakte van het podium in beslag nemen. Een band die een stuk krijgzuchtiger overkomt dan hun voorgangers deze avond. Do Or Die beweegt veel over het podium en hebben veel onderlinge lol. Op uitnodiging komen een aantal mensen naar voren en beginnen er hier en daar voorzichtig wat lichaamsdelen te bewegen. De band speelt een zware en indrukwekkende set deze avond en bewijst dat de new school Hardcore Metal ook zeker leeft vandaag de dag.

Na de drie Vlaamse bands is het dan eindelijk tijd voor de Nederlanders in het almachtige Backfire. De hoofdact van de avond die al 20 jaar Hardcore bedrijven en gezien worden als een van de grondleggers van de Nederlandse Hardcore scene. Voor dat de band het podium betreedt hebben een aantal personen de voorzijde van het podium in beslag genomen, een teken dat Backfire toch echt de band is waar men staat op te wachten. Na het intro van Johnny Cash bestormen de mannen het podium. Snel gaat het publiek al los en schreeuwt men er op los door de microfoon die regelmatig het publiek wordt ingeduwd. Ook Niels van het lokale (lees: Friese) Cornered wordt op het podium uitgenodigd om een nummertje mee te doen. Backfire trakteert Het Bolwerk met zowel recenter werk als het oudere werk. Ondanks dat de band al 20 jaar mee gaat beweegt de band zich soepeltjes over het podium en speelt een show als of het nog maar 1 album heeft uitgebracht. Na een toegift sluit Backfire deze avond zeer geslaagd af en laat de zowel oudere als jongere Hardcore fanaten tevreden achter.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ