Persistence Tour 2015 (19-1-2015, TivoliVredenburg Utrecht)

Facebookrssmail

SR4A8576

Suicidal Tendencies, Hatebreed en Madball zijn bands die eerder optraden tijdens het hardcorefestival Persistence Tour, wat vanavond voor het eerst neerstrijkt in Utrecht, poppodiumTivoliVredenburg. Zeven hardcorebands op één avond: ‘let the (hardcore) show begin!’

Wanneer je alleen maar geluid had gehad, en geen beeld, dan had je niet snel bedacht dat twee van de zeven bands een vrouwelijke zanger hebben, namelijk de Amerikaanse metalcoreband Walls of Jericho (Candace Kucsulain) en de hardcoreband All For Nothing uit Rotterdam (Cindy van der Heijden). Het publiek neemt een afwachtende houding aan bij de eerste bands van de avond: Broken Teeth en All for Nothing. Zangeres Cindy van All for Nothing doet er alles aan om het publiek erbij te betrekken, maar zonder veel resultaat. Pas bij Ryker’s begint de zaal wat los te komen, en rennen de eerste mannen rond, wild zwaaiend met hun armen. Zanger Kid D. van deze Duitse band springt halverwege de set in het publiek, en gaat hier verder met zijn show, met hier en daar een interruptie van een fan.

Als je de muziekstroming hardcore/metalcore niet kent, denk je misschien aan veel agressie en associaties met (extreem)rechts, maar de bands die hier vanavond staan, zijn juist het levende bewijs dat dit niet zo is: ‘Wat er afgelopen week gebeurd is, mag niet nog eens gebeuren’, zegt zanger Lou Koller van Sick of it All over Parijs. Het uiten van je woede mag volgens zangeres Candace van Walls of Jericho juist nu hier op hun muziek, en niet daarbuiten. Beide bands doneren veel van het geld wat zij verdienen aan goede doelen.

Bij Walls of Jericho gaat de zaal echt los: de moshpit groeit alsmaar, en er wordt hard meegeschreeuwd met hun muziek. Songs als ‘House of the Rising Sun’, ‘The American Dream’ en ‘The New Ministry’ slingert Candace zonder veel moeite met kracht de zaal in, waar de moshpit nog wilder gaat dansen, beuken en springen.

Na een snelle omwisseltruc staat de melodische punkrock/hardcoreband Ignite op het podium, de een na laatste band al weer. Deze band is helemaal op volle sterkte nu zanger Zoli Téglás niet langer meer bij Pennywise zingt. In 2006 al weer kwam hun laatste album ‘Our Darkest Days uit, in 2007 opgevolgd door een Europese live versie. Daarvan spelen ze veel songs, waaronder ‘Bleeding’, ‘Fear is Our Tradition‘ en ‘Let it Burn’. Een Pools meisje kan niet genoeg krijgen van het stagediven, wat Zoli aanmoedigt. Wanneer een iets wat zwaardere jongen ook wil stagediven, houdt de zaal wat afstand, wat in de ogen van de zanger niet OK is, waarna hij de jongen bijna van het podium afduwt. Hij wordt gelukkig opgevangen. Anderen die stagediven, hebben minder geluk: het nemen van een aanloop en het duiken in een te ver uit elkaar staand publiek (het is immers niet uitverkocht) resulteert toch te vaak in met je gezicht de betonnen vloer aanraken, en dat moet je volgens mij eigenlijk niet willen.

Headliner is de New Yorkse hardcoreband Sick of it All, opgericht in 1986 door de broers Lou en Pete Koller. Hun elfde album ‘The Last Act of Defiance’ is sinds eind september 2014 uit, dus tijd om de wereld wederom te gaan veroveren met harde muziek, afgewisseld met haast intieme songs. Pete Koller springt als een jonge hond op en neer over het podium, resulterend in de ene nog mooiere sprong dan de andere. Lou bedankt iedereen dat er zoveel mensen op een maandagavond zijn gekomen om te luisteren naar de live-versie van onder andere ‘Road Less Traveled’, ‘Injustice System’ en ‘Scratch the Surface’. Afsluitend zingt Candace van Walls of Jericho mee met de song ‘US vs. Them’.

Wat een gave vredelievende, respectvolle maar ook keiharde en ruige avond! Respect voor andermans spullen is er helaas wat minder door de vele meldingen van gestolen mobiel telefoons en portemonnees, maar gelukkig is de dader aan het einde van de show gepakt.

Foto’s (c) Armelle van Helden/RockMuzine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ