SCUMBASH 2 (Van Nelle Fabriek, 28-02-2015)

Facebookrssmail

Maxazine_Scumbash-2_Cuda_DSC_1838-01Het Rotterdamse rock ’n roll feest SCUMBASH, dat voor het tweede jaar op rij is georganiseerd in de Van Nelle fabriek is een feit. Uitverkocht door het ‘schorem’ van de maatschappij voor One day of pure goddamn rock ‘n roll! Er daar is niets aan gelogen. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je naar de line-up kijkt: John Coffey, Monster Magnet, The Exploited, Batmobile en vele anderen. In totaal staan er achtien bands verdeeld over drie podia.

Met het motto van de Rotterdamse barbiers Leen en Bertus ‘geen gezeik, maar bier, scheren en snijden’ is duidelijk aanwezig op het Scumbash festival. Gentlemens met gelikte kledingstijlen, strak gesneden en geschoren kapsels, baarden en snorren. Veel inkt. Dames in vintage rock ‘n roll kleding met haarrollen en vintage make-up. Punkers met hanenkammen en metalheads met lang haar. Authentiek zijn is een hype en het past zonder gezeik of gekkigheid allemaal door één deur en onder één dak.

Maxazine_Scumbash-2_Batmobile01_DSC_2026-01Door de aanwezigheid van de drie podia (The Kraken, Jack Ketch en Voodoo) speelt er op ieder moment van de dag een band. Her en der is er overlap in het schema, maar het is mogelijk om alle bands deels te zien. Keuze in muzieksoort is er genoeg: hardcore, punk, psychobilly, rockabilly, boogie woogie en stonerrock. De twee hoofd podia staan naast elkaar en slechts gescheiden door een doek, waardoor er wel muziekvervuiling ontstaat. Soundchecks en optredens lopen door elkaar heen. Maar ach … wat deert het, het plezier wordt er niet minder om.

In de Cutthroat Bay zijn de barbieren ambachtelijk aan het scheren en snijden in hun ‘vrouwvrije zone’. Afspraak maken is niet mogelijk, gewoon aansluiten in de wachtrij. Onder het genot van DJ Okkie, acoustische sets van Stringcaster en the Bommelband in combinatie met een biertje is dat prima uit te houden. Gelukkig voor de vrouwen is er ook een ‘manvrije zone’, waar o.a. Madame de Pompadour en La Fee Verte hun ambachtelijk werk laten zien. Strakke eyliners, gelakte nagels en ingewikkelde haar-rollen resulteren in klassieke schoonheid.

Ook de maag wordt niet vergeten op dit festival. Met klassieke ouderwetse dikke patatten (waarom geen retro Bram met vers gesneden piepers?), pizza’s, hamburgers, loempia’s, broodje Schorem tot een Scumbag Sandwich hoef je geen honger te lijden.

Maxazine_Scumbash-2_Leen-en-Bertus_DSC_1828-02Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog muziek. Veel muziek. Om 13:00 wordt de aftrap gedaan door de band Death Alley. Een Nederlandse hardcore punk band met oude rock en metal invloeden. Gezien het vroege tijdstip is het nog niet echt druk. Als het stokje daarna wordt overgedragen aan de uit Sittard afkomstige Cuda, begint de kleine zaal toch snel vol te lopen. De cowpunk band weet het publiek al warm te stomen.

Sham 69 is een Britse punkgroep met anarchistische inslag, wat met name bij de zanger duidelijk zichtbaar is in zijn kleding en tattoos. Inmiddels is het behoorlijk druk geworden en krijgen de heren met hun energieke optreden de zaal goed los. De pioniers van de Britse punkscene hebben een hoog meebrulgehalte.

Mijn absolute hoogtepunt van de dag is Batmobile. Deze Bredase, Rotterdamse band, opgericht in de jaren 80 speelt psychobilly. Met strakke pakken, grijze haren en een zwart/wit gestreepte contrabass gaan deze heren vanaf de eerste noot los. Maar dan ook echt los. Met hun grapjes en muziek zetten de heren een geweldig feessie neer. Het aangekondigde gastoptreden van George Baker gaat niet door, omdat hij ziek is. Gemist hebben we hem niet. Deze heren hebben geen gasten nodig. Voorlopig staan er alleen optreden in het buitenland, maar als je de kans heb, ga ze zien.

De suikerspinnen en vetkuiven van Liptease mogen we niet vergeten. In een bomvolle tent zetten de in pin-up stijl uitgedoste dames een perfecte show neer, waarbij het onmogelijk is om nog stil te staan.

Maxazine_Scumbash-2_Four-Headed-Dog_DSC_2166-01De mannen van Four Headed Dog bestaan bijna geheel uit Peter Pan Speedrock. Donker technisch gitaarspel siert de show van deze keiharde stonerband. Veel tempowisselingen en onverwachte eindes van de nummers zorgt voor een boeiend optreden.

Vorig jaar stond The Exploited ook op de line-up van Scumbash. Op het laatste moment werd dit optreden afgezegd ivm een hartaanval van frontman Wattie Buchan. Dit jaar krijgen de Schotse punkers een nieuwe kans. En dat heeft het publiek geweten. In een snoeihard, retestrak en energiek optreden passeren veel oude nummers de revue.

De vrolijke country rockabilly van Bob Wayne wist de kleine tent overvol te krijgen. Veel mensen kwamen de tent niet eens in en stonden buiten in de kou te luisteren en mee te dansen. Volgend jaar op het grote podium graag!
Monster Magnet, een stonerband uit New Jersey en opgericht in 1989 is sterk beinvloed door 70’er jaren bands. De heren hebben de eer om de langst durende show van dit festival te mogen neerzetten en niet geheel onverdiend. Dave Wyndorf’s zijn wapperende haren door de windblower, regelmatig zijn ietwat te dikke buik onder het t-shirt vandaan, staat daar alsof hij het meest goddelijke persoon van deze aarde is. Het publiek deert het allemaal niet…. Luidkeels wordt er meegezongen.

Maxazine_Scumbash-2_John-Coffey02_DSC_8294-01De in 2002 opgerichte punk/hardrock/scream band John Coffey openen hun show met het nummer ‘Jean Trompette’ van hun laatste CD ‘The Great News’. Na dit serene intro barst het concert los en zijn er geen rustmomenten meer voor de band en publiek.

Het geluid is in de stalen constructie van de Van Nelle fabriek loeihard. Maar ondanks al het staal, viel het geluid absoluut niet tegen. De organisatie van het festival lijkt relaxed maar zit zeer strak in elkaar. Geen files bij het parkeren. Voldoende parkeerplaatsen. Geen lange rijen bij de bar, kluisjes of de toilet. Ook qua tijdsplanning verloopt alles zeer soepel. Al met al mogen wij als Rotterdammers trots zijn op de mannen van Schorem. Ik zeg … we’re ready for more goddamn Rock’nRoll op Scumbash 3 in 2016!!!!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

One Comment