Paganfest XL 2015 (013 Tilburg, 22-03-2015)

Facebookrssmail

Panganfest 8646Een half uur voor het openen van de deuren staat er al een lange rij voor de entree. Een groepje voor me vermaakt zich prima met een stereo setje waaruit al wat duistere en sinistere klanken komen. Net als buiten zal vandaag de gure najaarswind door de donkere Jupiler Zaal van 013 galmen. Paganfest brengt het toendra klimaat hoogstpersoonlijk naar Tilburg. Het was al een tijdje geleden naar om stipt 14.00 uur gaan de deuren open voor de liefhebbers van Viking- Pagan- en Folkmetal.

Headliners zijn dit jaar de altijd ongelooflijk strak spelende band Wintersun en folkmetal grootheden Turisas! Wintersun, de band van frontman Jari Mäenpää (ex-Ensiferum), is al vaker headliner geweest op deze heidense metaltour. Turisas is dan weer een mooi voorbeeld van een band die door de jaren heen uitgegroeid is tot een absolute publieksfavoriet.

Panganfest 8828Dit jaar zijn ook Frosttide, ‘Neerlandsch trots Heidevolk en Obscurity aangetreden voor Paganfest. Maar omdat het een exclusieve XL-show betreft, krijgen we nóg een headliner met de Finse folkmetal helden Korpiklaani! En als dat nog niet genoeg is, komen ook Grailknights en Finsterforst mee. Dat zijn 8 goede redenen om de zeilen richting Tilburg te zetten.

 

Panganfest 9256IForsttide mag de middag openen. De zaal is dan ondanks de lange rij nog maal half gevuld. Na een halfuurtje en een snelle set wissel op het podium van de grote zaal is Obscurity aan de beurt. Tot grote schrik van de band gaat er vlak voor hun neus iemand tegen de vlakte. Daar waar het publiek enkele seconden nog knalhard stond te headbangen en te springen houdt de band er abrupt mee om. De plek wordt voor het podium wordt keurig vrijgemaakt en de hulpverleners gaan aan de slag met wat later bleek een epileptische aanval. Gezien het strakke schema zit het er voor Obscurity niets anders op om te definitief te stoppen, zodat er opgebouwd kan worden voor de volgende metalband. Zowel de band als het publiek verdienen respect. Er is geen overtogen woord of gefluit geweest, slechts rust.

Panganfest 9061Finsterforst neemt het stokje weer over en het feest gaat weer door. De zaal is inmiddels helemaal vol tot op de balkons. De Grailknights maken er een show van met een act rondom de grote beker, de ‘grail’. Mijn persoonlijke voorkeur Heidevolk vormt de brug richting de avond. Ze openen met ‘Winter Woede’ van hun nieuwe CD ‘Velua’. Gezien het feit dat een aantal bandleden beperkt zijn in de mogelijkheden om verlof te krijgen van hun dagelijkse werk speelt de band in deze mini tour in een aangespaste bezetting. De beukende klanken van ‘Vulgaris Magistralis’ (een oud nummer van de Achterhoekse band Normaal) vormen het sluitstuk van dit kort maar krachtig optreden. Op naar de officiële “straalschijfontketenfeest” op 2 mei in ‘t Luxor.

Panganfest 8548Turisas, Wintersun en tenslotte Korpiklaani mogen iets langer optreden en kunnen derhalve de show wat meer opbouwen en vormgeven. Dit oergezellige metal feestje duurde van 14.00 uur tot na 23.00 uur. Een lange veldtocht langs 8 boeiende bands met ieder hun eigen vleugje folk, darkforest en viking inslag. Tijdens Korpiklaani vertrekken er al veel metalfans huiswaarts. Dit heeft niets te maken met, mijn inziens, de slotact. Voor mij en waarschijnlijk vele andere zal maandag vroeg weer gewoon de wekker gaan. Geen ridders, Schotse kilten of ‘Wodan Heest’ meer, maar gewoon de waan van alle dag. Skøl!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ