Tribute to Jimi Hendrix brengt Hedon in extase

Facebookrssmail

Afgelopen oktober was het vijftig jaar geleden dat ‘Electric Ladyland’, het derde en laatste album van The Jimi Hendrix ‘Experience’, uitkwam. Om het jubileum van dit meesterwerk te vieren, kwamen op 8 november talloze grote namen uit de Nederlandse rock- en blues scene bij elkaar in Hedon voor een avond gitaargeweld.

De opzet van de avond is simpel: het album wordt van het begin tot het eind neergezet. De opstelling van de band is wat minder eenduidig: geen enkele keer staat precies dezelfde band op het podium. Niet alleen wisselen de vijf (!) gitaristen elkaar continu af, sommige muzikanten wisselen zelfs geregeld van instrument en ook de zang wordt dan weer door een van de gitaristen, dan door drummer Bauke Bakker of door zanger Martin van de Starre opgepakt.

Terwijl klassieker na klassieker wordt uitgevoerd door de veelkoppige en meer dan kundige band, worden er op meerdere schermen op de achtergrond ondertussen afbeeldingen van Jimi Hendrix en de platenhoes van ‘Electric Ladyland’ geprojecteerd om de sfeer helemaal af te maken. Niet alleen de muzikanten op het podium hebben een geweldige tijd – het plezier spat ervan af –, ook het publiek laat zich helemaal gaan. De psychedelische blues-rockklanken brengen de flink gevulde zaal in vervoering en vooral voor het podium gaat het publiek volledig op in de muziek.

Na het fenomenale ‘All Along The Watchtower’ vertelt de gastheer van de avond, Bauke, dat ze met ‘heel comfortabele kleerscheuren’ het einde hebben behaald, het is niet anders: het album is nu eenmaal bijna afgelopen. Als afsluiter volgt natuurlijk nog ‘Voodoo Child (Slight Return)’, waarbij alle muzikanten samen het podium opkomen om de zwaarste uitvoering van het nummer die je je maar kan voorstellen uit te voeren. De gitaristen nemen om de beurt de tijd om hun eigen invulling aan het nummer te geven met hun solo’s, en ook de zang van het nummer wordt verdeeld.

Als de band even later afscheid neemt, hoeft het publiek maar een halve minuut te applaudisseren en schreeuwen om een toegift voor alle muzikanten het podium weer opkomen.  Na ‘Foxy Lady’, waarin Martin van de Starre het podium over rent om aan alle gitaristen solo’s te onttrekken, wordt de avond echt afgesloten met een uitvoering van ‘Purple Haze’ in gepast paars licht. Het oorverdovende applaus van het publiek liet er geen twijfel over bestaan of de avond een succes was of niet.

 

‘Tribute to Jimi Hendrix’ was zo een eigentijdse, unieke interpretatie van een van de invloedrijkste albums in de geschiedenis der rock- en bluesmuziek. Door de telkens wisselende opstelling van de band was de show een dynamisch geheel, en hoewel het programma van de avond van tevoren al bekend was werd het concert in geen enkel opzicht voorspelbaar. Het duidelijk zichtbare plezier op het podium sloeg meteen over op het publiek, dat zich helemaal uitleefde op de klassiekers die opnieuw tot leven werden gebracht. De interactie en grapjes op het podium (Twan van Gerven speelt even gitaar achter zijn hoofd en Gerrit Veldman gebruikt een leeg glas van het podium om te gebruiken als bottleneck) zorgden voor een levendig en verrassend concert dat vooral leek te draaien om het plezier dat de tijdloze muziek van The Jimi Hendrix Experience nog steeds in mensen oproept. Jimi zelf mag dan niet meer onder ons zijn, zijn muziek is dat wel – en dat werd goed gevierd met het ‘Tribute to Jimi Hendrix’.

Foto’s (c) Anneke Klungers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ