CD van de Week: Moonspell – Extinct

Facebookrssmail

moonspellExtinct is alweer het 10de studio album van Fernando Ribeiro en zijn mannen. De band bestaat inmiddels alweer ruim 20 jaar en levert met deze plaat zijn een van zijn meest toegankelijke albums tot nu toe. De melancholie en bombast zitten volgens goed Moonspell recept weer perfect in de nummers verwerkt en de nummers doen lekker catchy aan. De plaat grijpt qua geluid wat in de richting van Sin/Pecado en Darkness and Hope, je hoort veel invloeden van The Sisters Of Mercy terug en sommige nummers doen ook wel wat aan Tiamat denken (‘Medusalem’,’The Last Of Us’).

Op een aantal nummers heeft de band op een erg fijne manier gebruik gemaakt van een strijkorkest uit Istanbul. Hierdoor krijgen deze een mooi orkestraal randje ‘Breathe (Until We Are No More)’, ‘Extinct’ en ‘A Dying Breed’ en andere zelfs een Oosters sfeertje (‘Medusalem’). Een ander groot pluspunt aan de plaat zijn de gitaarlijnen en solo’s van Ricardo Amorim, die heerlijk in het gehoor liggen. Ook de zang van Fernando wordt goed afgewisseld, hoewel zijn ruwe vocalen niet zo veelvuldig worden gebruikt als op vroegere albums.

Het geheel is door producer Jens Bogren van een prima mix voorzien en eigenlijk kent de plaat verder geen minpunten. Als ik er dan toch nog eentje zou moeten noemen, of eigenlijk twee is dat het laatste (Franstalige) nummer ‘La Baphomette’ die als vreemde eend in de bijt op de plaat staat en bij ondergetekende zelfs wat op de lachspieren werkte. Daarnaast zal het voor de fans van het hardere Moonspell werk (zoals op Memorial en Night Eternal) tegenvallen dat er naast het titelnummer verder geen hardere songs op de plaat zijn terug te vinden.

Desalniettemin is Extinct een prima plaat geworden waarmee de band vast wel weer nieuwe fans aan zal trekken en toch ook het merendeel van de oude Moonspell fans wel tevreden zal houden. Bij ondergetekende komt dit album wel tussen de favoriete Moonspell platen terecht!

Tracklist:
1. Breathe (Until We Are No More)
2. Extinct
3. Medusalem
4. Domina
5. The Last of Us
6. Malignia
7. Funeral Bloom
8. A Dying Breed
9. The Future Is Dark
10. La Baphomette

Moonspell – Extinct (8/10)(Napalm Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ