Monomyth & Rival Sons (Paaspop – Schijndel, 05-05-2015)

Facebookrssmail

Monomyth
MonomythHet Haagse Monomyth maakt instrumentale rock. Hun muziek wordt vaak in de hoek van de spacerock of de Krautrock gedrukt. Het vijftal, gitarist, twee keyboard spelers, bassist en drummer, moet het niet van haar flitsende podiumpresentatie hebben. Maar meer van het tranceopwekkende effect van deMonomyth ritmes neergelegd door de stuwende bas en doordenderende drums.

Met de keyboards en gitaar wordt de atmosfeer van de nummers verder ingekleurd. Monomyth bouwt haar nummers minutieus op richting uitbarstingen waarin de energie wordt vrijgemaakt in heftige solo’s van de gitarist.

De muziek van Monomyth is niet gemakkelijk, zeker niet op een festival. Je moet je er voor openstellen om meegevoerd te worden met de trance opwekkende ritmes. Lukt dat, dan is het geweldig, anders vind je het waarschijnlijk helemaal niets.

Rival Sons
Rival SonsDe leden van de Rival Sons zijn allemaal afkomstig uit de Long Beach California muziekscene. Zanger Jay Buchanan is van oorsprong een blues singer-songwriter en zag Rival Sons aanvankelijk als een side-project. Maar na het onverwacht grote succes van debuut album ‘Before the Fire’ uit 2009 was hij ook om en is Rival Sons voor alle vier de bandleden een serieus project.

Halverwege 2014 verscheen Rival Son’s vijfde album: ‘Great Western Valkyrie’. Rival Sons speelt bluesrock in de traditie van Led Zeppelin, the Animals en the Free, maar wel doorspekt met een forse dosis soul. Voor de tour wordt de band versterkt met een toetsenman: Todd Ögren-Brooks, dus komt er een vijftal op onder de tonen van jungle muziek. Gitarist Scott Holiday ziet er als altijd piekfijn uit, strak in het pak met fraai gekrulde snor, de rest van de band is meer gekleed zoals je van een rockband verwacht.

De band opent met een overdonderend ‘Electric Man’ met knetterharde riffs maar door de soulvolle stem van Rival Sonszanger Jay houdt Rival Son altijd iets sensueels. De show van de Rival Sons is hard, strak en toch sexy. Zanger Jay heeft een geweldige stem en kan fluisteren, uithalen en keihard schreeuwen.

Het enige rustpunt in de show is het prachtige ‘Where I’ve Been’, ook het enige moment dat Jay echt contact zoekt met het publiek om uit te leggen dat het nummer gaat over onvoorwaardelijke liefde en dat je je daar voor open moet stellen.

Daarna gaat het gas er weer op en met de geweldige afsluiter ‘Keep On Swinging’ staat ook de hele Phoenix op z’n kop. Rival Sons is een van de weinige bands die in staat is om harde, ongepolijste rock toch in vrijwel ieder nummer een catchy hook mee te geven. Alweer een hoogtepunt op deze editie van Paaspop.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ