The Heat geeft Luxor Live kleur (19-06-2015)

Facebookrssmail

Altsaxofonist Charlie Parker sprak ooit de gevleugelde woorden: “Master your instrument, master the music, and then forget all that bullshit and just play”  Woorden die de heren van dienst deze avond goed hebben begrepen. Heerlijk om naar muziek te mogen kijken en luisteren van een stel podiumbeesten die er niet staan om te scoren en enkel hun (hoogstaande) kunstje te presenteren maar vooral om met hart en ziel muziek te maken. De Gelderse belofte The Heat presenteert hun 2de ep, ‘Matatoro’ officieel aan het publiek waarvoor Joe Madman & The Sidewalkers (die begin dit jaar hun eerste ep uitbrachten) de avond mag aftrappen. Beide bands namen hun plaat geheel analoog op in de Electrosaurus Southern Sound Studio van Pablo van de Poel van Dewolff die deze avond ook mee komt vieren.

Joe Madman & The Sidewalkers

De band met de coole naam Joe Madman & The Sidewalkers uit Alphen aan de Rijn is net zo cool en in staat menig hoofdact zo van de bühne te spelen.  Energiek, rauw,  eerlijk en overtuigend spelen ze psychedelische garage blues met western klanken. Geïnspireerd door bands als White Stripes, Ennio Morricone, Led Zeppelin en Cream. Met soms duistere teksten die op intense wijze door de fijne strot van zanger/ gitarist Mitchell Rivers de zaal in geblazen worden, neemt de band je mee op een trip die niet lang genoeg kan duren. Met bijzonder fraaie gitaarsolo’s en een dikke ritmesectie bestaande uit Joost van Oeveren op drums en Lars de Lange,  bas en orgel , is Joe Madman & The Sidewalkers een echte live band die de potentie heeft binnen niet al te lange tijd met hun eigen supportact de Nederlandse podia plat te spelen.

The Heat

De uit Arnhem afkomstige The Heat staat voor gierende, dansbare, eigentijdse, en ontvlambare blues vermengd met psychelische garagerock. Geïnspireerd op het beste uit de eind jaren 60 en begin jaren 70 maar met lekkere eigen smoel en geluid. the heat (1)

De band, die bestaat uit Stefan Tim vocalen/harmonica/ orgel, Tijn Jongedijk gitaar/vocalen, Ruben Enklaar op bas en Wouter Voogsgeerd drums,  heeft sinds de oprichting in 2011 al eerder een ep uitgebracht die werd opgenomen onder leiding van Maarten Rischen (Shaking Godspeed) en gemixt door Rutger Drenth. De band  heeft daarna een sterke live reputatie opgebouwd .

De tweede schijf , ‘Matatoro’ werd door het platenlabel Kroese Records van de Gelderse muziekwinkel Kroese op de markt gebracht.  De ep telt vijf eigen nummers en is verkrijgbaar op 10″ rood vinyl (met downloadcode voor de benodigde luisterbeurten in de auto). Kunstenaar Paco Kamil maakte de houtsnede voor de fraaie hoes die door de band zelf gedrukt werd.

De ep is hoorbaar met bezieling en liefde gemaakt en de nummers op het vuurrode vinyl blijken deze avond live niet alleen behoorlijk ontvlambaar maar komen ook nog eens tot een kokend hoogtepunt met het titelnummer  van de plaat waarna het orgel van Stefan het podium in delen moet verlaten.

Wat gelijk bij de eerste noten opvalt is de enorme gedrevenheid en muzikale kwaliteiten van het viertal. De band staat zichtbaar te genieten. De grijns op Stefans gezicht houdt, tussen zijn prettige, soms rauwe dan weer diepe vocale uithalen door en ondanks wat technische orgelproblemen, het hele optreden stand.  Hij hanteert daarbij zijn mondharmonica als ware hij Toots Thielemans die zijn instrument heeft ingeslikt en het er als een malle weer uitspuwt.  Datzelfde vuur kan de andere bandleden ook niet ontzegd worden en dat maakt deze band tot een ware live explosie. Tijn Jongedijk is een creatieve dijk van een gitarist. Het sterke ritmetandem Ruben en Wouter doorstaat iedere storm en is strak en virtuoos en maakt de band een complete, goed op elkaar ingespeelde eenheid.

Het intieme bovenzaaltje van Luxor biedt de perfecte sfeer voor een avond waarop je weer eens versteld staat van het talent dat ons muzikale landje te bieden heeft.  De verrassing heette Joe Madman & The Sidewalkers en de overtuigende hoofdact The Heat.  Twee namen om, als je dat nog niet gedaan had, zelf eens te gaan zien. En anders gewoon nog een keer.

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

4 Comments