The Gentle Storm (Paard van Troje Den Haag, 11-04-2015)

Facebookrssmail

SR4A3276Het nieuwste project van muzikale alleskunner Anneke van Giersbergen is The Gentle Storm, een project waar zij samen met componist Arjen Lucassen (oprichter van opera project Ayreon) aan werkte. Verder kennen we Anneke natuurlijk als voormalig frontvrouw van The Gathering en Agua de Annique. Vanavond staat zij met een aantal toonaangevende metalmuzikanten in een uitverkochte zaal in het Paard van Troje. Helaas zonder Arjen, die alleen bij de albumpresentatie in Melkweg aanwezig was.

Als support-act staat het Nederlandse Lesoir in de kleine zaal. Zij zijn op dit moment buiten Nederland bekender dan in Nederland zelf. Maartje Meessen is de zangeres van deze melodische rockband. De songs Battle, Going Home en het Flawless Chemistry, waarmee ze de set afsluiten, zijn zeer divers, naar mijn smaak iets te divers om een geheel te kunnen vormen. Ik mis juist deze chemistry.

Na een korte ombouwsessie is het dan eindelijk tijd voor The Gentle Storm: de eerste stormtonen klinken van Endless Sea. Naast Anneke van Giersbergen verschijnen twee bandleden van Stream of Passion, namelijk zangeres Marcela Bovio en basgitarist Johan van Stratum, keyboardspeler en ex-After Forever lid Joost van den Broek, gitaristen Merel Bechtold (MaYaN, Purest of Pain) en Ferry Duijsens (Agua de Annique), en Gorefest-drummer Ed Warby op het podium. Een (Brabantse) gezellige drukte dus hier in Den Haag. De muzikanten zoeken elkaar op het podium geregeld op en hebben zichtbaar plezier. Anneke en Marcela hebben een aantal mooie duetten.

Naast songs van het album The Dairy, waaronder Heart of Amsterdam, The Storm en New Horizons, speelt de gelegenheidsband ook covers van onder andere Ayreon (Walking Dreams en Isis and Osiris), waar Anneke en Arjen eerder samenwerkten. En natuurlijk mogen songs van The Gathering niet ontbreken: Eléanor en Strange Machines, twee echte klassiekers wat maakt dat de zaal luidkeels meezingt. De interactie met het publiek is zoals alleen Anneke dat kan: relaxed, met een warme uitstraling en een Brabants accent, en reagerend op bijzondere geluiden uit de zaal (is dit nu wel of niet goed?).

Het akoestische gedeelte in het midden van de set begint met Anneke die solo op gitaar de cover Wish You Were Here van Pink Floyd zingt. Kippenvel bezorgt dit mij, waarna nog twee covers van Ayreon gespeeld worden: Valley of the Queens en Comatose. Via een stormachtige zee aangekomen bij de laatste song van deze gevoelsmatig veel te korte set, Shores of India, voel ik me een Gouden Eeuw in muziek rijker, al wist ik voordat dit project er was niet, dat dit ooit zou kunnen. Geniaal dus! En echt een must-hear!

Foto’s (c) Armelle van Helden / Rockmuzine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ