Voltage doet Tom Petty eer aan met ‘We Won’t Back Down’

Facebookrssmail

Tom Petty & the Heartbreakers is niet direct een naam die je associeert met grootste tributes. Tom Petty stond toch altijd in de schaduw van onder andere Bob Dylan en Neil Young. Toch was Tom Petty veel invloedrijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Onder andere Stevie Nicks van Fleetwood Mac nam haar solo werk op samen met Tom Petty. Later trad Tom Petty toe tot the Travelling Willburys samen met George Harrison, Roy Orbison, Bob Dylan en Jeff Lynne.

Tom Petty overleed in 2017 vlak na de 40-jarig jubileumtour van Tom Petty & the Heartbreakers. Hij overleed op 2 oktober in het ziekenhuis in Malibu aan de gevolgen van een hartstilstand.

Nadat hij het nieuws van het overlijden van Tom Petty gehoord had realiseerde Dave Vermeulen zich eens te meer dat hij en zijn band Voltage schatplichtig waren aan de Amerikaanse singer-songwriter. In Dave’s eigen woorden: “Wanneer hij overleden was dacht ik shit man hij heeft mij echt wel geïnspireerd met muziekschrijven en veel songwriters eigenlijk wel. Ik dacht shit er gaat nooit meer iets nieuws uitkomen, laten we dan een soort tribute maken dan.” (Bron: MPodia, interview met Dave Vermeulen)

Voltage ging de uitdaging aan om Tom Petty & the Heartbreakers te eren met een tribute tour langs de Nederlandse club podia. Voor de gelegenheid werd de band uitgebreid met een keyboardspeler en een zangeres zodat het geluid van Tom Petty zo natuurlijk mogelijk kan worden benaderd. Waar kan Voltage zo’n tour beter afsluiten dan in Dave’s thuisstad Helmond?

Het publiek in de Cacaofabriek is een mix van Voltage-fans en liefhebbers van Tom Petty & the Heartbreakers. In de eerste categorie vallen de twee vrienden die zich “Number 1” en “number 2” noemen. Zij volgen Voltage al 7 jaar. Number 1 kwam zelfs speciaal voor deze avond over uit Londen. De Cacaofabriek is nagenoeg vol als iets over 8 de band het podium betreedt. Vanaf de opener ‘Runnin’ Down a Dream’ is duidelijk dat het Voltage niet gaat om het noot voor noot imiteren van Tom Petty & the Hearbreakers. De band eert Tom Petty met haar respectvolle eigen invulling van de klassiekers van Tom Petty & the Heartbreakers. Dave’s stem lijkt niet op die van Tom Petty, maar deze lijkt wel gemaakt voor de bluesy country-rock en Americana die de boventoon voeren in de muziek van Tom Petty & the Heartbreakers.

Voltage oogt gretig en de bandleden hebben er duidelijk zin in. Dave geeft aan dat de laatste show in Helmond spelen “Verrekes” goed voelt; “Vooral omdat ze hier ‘Verrekes’ tenminste snappen”. De show kent een mooie opbouw, verhalende country wordt afgewisseld met rock ’n roll, blues en soms verstilde schoonheid. Hoogtepunten van de avond zijn het verhalende ‘Into the Great Wide Open’, maar ook de rauwe blues van ‘Saving Grace’ waar de gitaren van Dave en Ruard al duellerend de hoofdrol opeisen. In ‘Break Down’ worden de bluesy gitaren afgewisseld met inventieve pianopartijen. Maar vooral Dave’s zang maakt indruk. Na het intense ‘You Wreck Me’ is het eerste deel van de avond afgelopen en verlaat Voltage het podium. Tijdens de pauze raakt er een vrouw in het publiek onwel. Door adequaat optreden van een aantal mensen in het publiek wordt ze snel geholpen en verzorgd tot de ambulance arriveert om haar voor verdere behandeling naar het ziekenhuis te brengen.

Na medelevende woorden van Dave wordt de show hervat met de bijtende rock ’n roll van ‘I Should ‘ve Known It’. ‘You Don’t Know How It Feels’ is met akoestische gitaar en mondharmonica een verhalende country rocker. ‘Wild Flowers’ is Dave’s favoriet uit het oeuvre van Tom Petty, het is dan ook een prachtig liedje waarin zang en akoestische gitaar de boventoon voeren. De show sluit af met een aantal grote hits: het Dylanesque ‘Mary Jane’s Last Dance’, ‘Honey Bee’, ‘Free Falling’ en het energiek groovende ‘Refugee’.

Natuurlijk moet de band nog een keer terug komen om nog een keer samen met het publiek volledig los te gaan op ‘American Girl’.

Voltage doet Tom Petty eer aan met deze tribute show. Respectvol eigent de band zich de muziek van Tom Petty & the Heartbreakers toe en deelt deze met haar eigen fans en de fans van Tom Petty. Natuurlijk worden grote hits als ‘Into the Great Wide Open’ en ‘Learning  To Fly’ het meest uitbundig meegezongen, maar ook bij minder bekende pareltjes is de respons van het publiek enthousiast.

De show in de Cacaofabriek is een passende afsluiter van een geslaagde tribute tour. Voor wie het gemist heeft of wie er niet genoeg van kan krijgen: Voltage eert Tom Petty nog 1 keer op Paaspop.

Foto’s (c) Dave van Hout

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ