Navarone (Luxor Live Arnhem, 24-04-2015)

Facebookrssmail

In 2013 begonnen de heren van Navarone hun eerste grote club tour. Nu twee jaar later gevolgd door de ‘Vim and Vigor’ tour naar aanleiding van hun tweede, gelijknamige album.  Met de nodige kilometers  aan podiumervaring heeft de band aan zelfvertrouwen en overtuiging meer dan gewonnen en durven ze het aan met hun eigen nummers te experimenteren waardoor een optreden van deze heren altijd spannend en verrassend is. Er gebeurt zo veel op het podium dat je als luisterende kijker ogen en oren tekort komt om alles te kunnen meebeleven.   De band sluit de ‘Vim and Vigor’ tour vanavond af in het prachtige Arnhemse Luxor.   navarone (11) copy

Corduroy

Het Arnhemse ‘powertrio’ Corduroy mag de avond openen. Corduroy is opgericht in 2007 en bestaat uit Johan Reukers, gitaar zang, Mart van Zijl, basen Peter van der Linde, drums. Een trio met de nodige levens- en podiumervaring. Indie-rock met een vleug grunge dat met veel enthousiasme en plezier wordt gebracht.  Zanger/ gitarist Johan beweegt zich met een hoop energie en expressie over het podium en heeft een mooi krachtig stemgeluid. Regelmatig zoekt hij het contact met drummer Peter die al even uitgelaten en strak zijn vellen ranselt.  Bassist Mart is de rustige van het stel maar kan daarmee zijn knappe basspel niet verbloemen. Geregeld maakt hij gebruik van zijn effectenpaneel wat zorgt voor een bijzonder fraai, soms bijna on-bas  geluid.  Een overtuigend optreden en de reacties van het publiek zijn dan ook navenant.

De band heeft inmiddels een EP, met daarop vier zelf opgenomen en geproduceerde nummers, op de markt gebracht.

Navarone

Navarone mag al even gerekend worden tot de top van de rockspelend Nederland en zijn ze niet meer weg te denken uit het vaderlandse club- en festival circuit. Nog een kwestie van korte tijd voordat deze band met internationale allure ook definitief in het buitenland zal doorbreken.  Met een ritmesectie bestaande uit drummer Robin van Assen en bassist Bram Versteeg, die nog overeind blijven staan bij windkracht tien, de twee gitaristen Roman Huijbreghs en Kees Lewiszong die elkaar geregeld met vuur in ogen en lijf opzwepen en de killer strot van Merijn  van Haren die de hoge noten net zo loepzuiver raakt als alles wat daar onder zit. Hij is bovendien een echte en charismatische frontman wat bijvoorbeeld tot uiting komt in zijn interactie met het publiek maar ook zeker in de ruimte die hij geeft aan de andere bandleden om te excelleren.

De band sluit de ‘Vim and Vigor’ tour vanavond af.  En dat doen ze in stijl en met onweerstaanbare overtuiging. Als uw recensent na twee jaar Navarone ervaring iets kan zeggen is het wel dat deze band een leider is als het gaat om tomeloze energie, onderlinge chemie, muzikale kwaliteiten, explosiviteit en een bijzondere stage performance . En hoewel er ook momenten zijn in de show waar wat gas wordt teruggenomen ( ook  in nummers zelf die echter soms net iets te lang duren gezien enkele reacties uit het publiek)  schakelt band en luisteraar net zo makkelijk over als de remmen weer los worden gelaten.

Het meest bijzondere moment is toch wel de vertolking van de ballad ‘Devils Ferry’ waar de heren bewijzen ook akoestisch niets aan kracht in te boeten.  Hoe groot moet je zelfvertrouwen zijn als je midden in een rockconcert  waar de elektriciteit de zaal invliegt, die twee akoestische gitaren oppakt en met z’n vieren geheel onversterkt vooraan op het podium gaat staan spelen en daarmee een vol Luxor muis maar dan ook muisstil krijgt. En des te indrukwekkender als het ovationele applaus vervolgens losbarst. De interactie met het publiek  is dan ook altijd weer  opvallend tijdens een live show. Je krijgt wat je geeft. Daar is in het geval van een Navarone concert  ontegenzeggelijk sprake van. Hilarisch is de ooit spontaan ontstane actie en reactie tussen de band en het publiek. Een “Dank je wel!” wordt massaal beantwoord met een “Asltublieft!”.

Namens het publiek: graag gedaan. En zij hebben natuurlijk altijd gelijk.

“Eén van de hardst werkende, strak spelende nieuwe rockbands die ik ken. Fantastische muzikanten, die veel meer erkenning verdienen!    Harry

“Mannen, wat zijn jullie extreem goed! Jullie muziek gooide mijn hele lijf en geest open. Voor mij een ervaring om niet snel te vergeten.”   Marcel

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ