CD van de Week: My Dying Bride – Feel The Misery

Facebookrssmail

De titel van de 13e langspeelplaat van het Engelse ‘My Dying Bride’ dekt de lading volledig. ‘Feel The Misery’ ademt van het begin tot het eind misère en ellende. Deze kommer en kwel komt perfect in Aaron Stainthorpe’s stem tot uiting. Hij zoekt met zijn stem constant de grens op, ‘gesproken’ stukken tekst, cleane vocalen en dan weer een diepe grunt die emotioneel tot uitbarsting komt, melancholie ten top. Maakt dit hem tot een wereldzanger? Nee dat niet, maar het is puur en welgemeend en daardoor o zo belangrijk voor de band.

My Dying Bride - Feel The MiseryDe muziek laat zich vandaag de dag het beste omschrijven als gothic doom, daar waar men zich in de beginperiode, een kwart eeuw geleden, meer in de doom death richting bevond. De 8 nummers klokken een dik uur en zijn voorzien van een krachtige heldere productie. Het album start mid-tempo met ‘And My Father Left Forever’. De helft van de nummers duurt langer dan 9 minuten en dat biedt ‘My Dying Bride’ de mogelijkheid volop te variëren. Denk hierbij niet aan al te veel tempowisselingen, maar juist aan wisselingen in sfeer en dynamiek. Een snel nummer vind je daarom ook niet terug op dit album.

Van het titelnummer heeft men een video geschoten en ook hier weer zie je hoe goed beeld en muziek bij elkaar passen. Men laat niets aan het toeval over. ‘A Thorn Of Wisdom’ wordt gedragen door zowel keyboard als vloeiende bass-lijnen. Natuurlijk is ook dit nummer weldoordacht, maar het middenstuk ademt toch een soort improvisatiedrift van de diverse bandleden, mijn favoriete nummer van het album. Het voorlaatste nummer ‘I Almost Loved You’ gaat zelfs nog een stapje verder voor wat betreft ingetogenheid. Slechts de tere stem van Aaron ondersteunt door keyboard en viool. Op passende wijze wordt het album afgesloten met ‘Within A Sleeping Forest’.

De trouwe MDB-fans kunnen weer rustig ademhalen, of men nieuwe zieltjes gaat winnen met dit album, zal moeten blijken. Aan de kwaliteit van het album ligt het zeker niet. Op de website van de band, staat vooralsnog slechts 1 concert gepland. Het is een stukje rijden Würzburg (D), maar de omgeving en het landschap passen ook hier weer perfect bij hetgeen waar de muziek van ‘My Dying Bride’ voor staat: dromerige schoonheid. (8/10) (Peaceville Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ