Mantar – Ode To The Flame

Facebookrssmail

Mantar - Ode To The Flame - ArtworkMantar is een twee mans formatie uit het Duitse Hamburg met Hanno Klaenhardt verantwoordlijk voor gitaar en zang en drummer / zanger Erinc Sakarya. De band is opgericht in 2012 en in 2014 verscheen via Svart Records het debuut album ‘Death By Burning’. Daarna ging het snel met de heren, een platendeal werd getekend bij Nuclear Blast Records en volgende maand verschijnt het tweede album ‘Ode To The Flame’. Onbekend met het eerdere werk van Mantar werd dit album mij aangeboden als een black metal album maar wat ik hoorde had slechts zijdelings met dit genre te maken.

Het album opent met het nummer ‘Carnal Rising’, achteraf gezien het nummer dat, naast ‘I Omen’, misschien het meest heeft met het black metal genre. Up-tempo, lekkere rauwe vocalen met simpele riffs en toch valt direct het swingende aspect in dit nummer op. Wat verder meteen opvalt is dat dit een onmiskenbare Duitse band is en toch is dit niet te horen aan de vocalen. Het tweede nummer, ‘Praise The Plague’ bevestigd mijn gevoel, niks black metal. Een dosis flinke ruige metal met een wat punkerig sausje en swingend maar zonder meer vermakelijk.

‘Era Borealis’ klinkt op een of andere manier bekend en na wat luisterbeurten kom ik uit bij de rockers met een wat duister verleden, dit heeft de “vibe” van de Böhse Onkelz. Het Duitstalige refrein, met een hoog meezing gehalte, versterkt het gevoel neemt niet weg dat ‘Era Borealis’ gewoon een lekker nummer is en makkelijk weg luistert.

Met de Böhse Onkelz in mijn achterhoofd luister ik verder.

Bij het nummers ‘The Hint’ en ‘Born Reversed’ zakt het tempo en komt er wat meer ruimte voor melodie. Stevige hardrock nummers die met Hanno’s ruige vocalen lekker aanhoren. Variatie is er voldoende op deze plaat, Stampnde rockers als ‘Oz’ of ‘Cross The Cross’ afgewisseld met wat stevige metal nummers. Metal nummers dat zijn de laatste twee nummers dan weer ‘Schwanenstein’ en ‘Sundowning’, deze nummers brengen de plaat weer in balans.

Mantar heeft met ‘Ode To The Flame’ een bijzonder gevarieerd en vermakelijk album uitgebracht. Black metal is het niet, wat het wel is? Luister maar…
Het album is vanaf 15 april verkrijgbaar en Nuclear Blast kennende in alle kleuren en smaken.

(8/10, Nuclear Blast)

Tracklist:

1. Carnal Rising
2. Praise the Plague
3. Era Borealis
4. The Hint
5. Born Reversed
6. Oz
7. I, Omen
8. Cross the Cross
9. Schwanenstein
10. Sundowning

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ