Peter Carlsohn’s The Rise- Out of the blue

Facebookrssmail

Bassist Peter Carlsohn werd vooral bekend als bassist van de Christelijke rockband ‘Jerusalem’. Deze  band had vooral in de jaren ’80 flinke bekendheid. Sinds 2017 is Peter bassist voor de hardrockband XT. De carrière van Peter begon meer dan 50 jaar geleden. Toch brengt hij nu pas zijn debuut solo album ‘Out of the blue uit’. Voor het eerst heeft hij zelf de lead zang op een album. Sommige nummers zingt hij samen met Cutta John Kåre Gullestad.

Volgens eigen zeggen is dit een melodic hardrock album waarop de samenzang harmonieus, maar niet te gepolijst is.

‘Holy Ground’ heeft een energieke, instrumentale start. Peter heeft een aangenaam ruw klinkende stem. De voorspelbaar toegepaste achtergrondzang heeft een opzwepend effect. Wat ook leuk is, is dat de achtergrondzang niet geheel synchroon verloopt met leadzang. Er is aangenaam veel bas te horen. Toch is dit eerste nummer veel minder rockend dan wat je misschien zou verwachten.

‘Why’ heeft een blues/rock basis, in een aangenaam (mid)tempo. Er is een prima balans tussen de onderlinge instrumenten. De zang is door de achtergrondzang soms iets te gepolijst. De tekst kan religieus opgevat worden, maar het blijft  wel toegankelijk voor atheïsten.

Met ‘Sing The Song’ gaat het uptempo verder. De kenmerkende eenvoudige structuur van de melodische rock maakt het mogelijk dat je al snel mee kunt zingen met het refrein.

Het instrumentale intro van ‘Shine Your Light’ is meeslepend. De vocale delen zijn nogal zoet, en de gestapelde zang maakt het nog een beetje zoeter. De instrumentale stukken zijn dromerig. Door het ontbreken van een climax komt dit nummer niet echt van de grond.

Het orgelspel en het steady tempo van de ritmesectie zorgen voor een aantrekkelijk intro van  ‘I Want It All’. De toegankelijke vibe nodigt uit tot meezingen. De gitaar scheurt heerlijk door de instrumentale stukken heen. Verder zijn er weinig echte ‘ear catchers’.

Door de titel ‘Gloria’ verwacht ik een zoet religieus nummer, en dan blijkt zo ook te zijn.

Des te groter is het contrast met het intro ‘Kiss From Above’. De structuur van tekst en muziek blijft grotendeels voorspelbaar. Hierdoor dreigt er een sleur te ontstaan, dit wordt doorbroken door heerlijk gitaarspel.

‘Out Of The Blue’ is een feel good nummer. Voor de hard rockers deze titeltrack misschien een beetje te vrolijk.

Tot slot ‘The Dream’, deze heeft een rustige start. Toch nodigt het intro uit om mee te klappen.  Hier wordt het beloofde land en het Koninkrijk bezongen. Voor niet Christenen is deze tekst vast een beetje te veel gerelateerd aan het geloof, de muziek is over het algemeen vrij soft voor hard rock.

Het was te verwachten de bas meer zou zijn dan ‘alleen maar’ onderdeel van de ritmesectie. De bas is inderdaad goed te horen, maar het is wel vrij voorzichtig en ‘braaf. Peter is met dit solo album min of meer een eigen weg in geslagen, daar heb je wel lef voor nodig.

Natuurlijk zijn er overeenkomsten met ‘Jerusalem’ en ‘XT’, maar er zijn ook veel verschillen. De melodische rock en de kenmerken die erbij horen hebben hier de overhand. De melodieën zijn zeker aangenaam en de ritmes zijn vaak pakkend. Door de eenvoudige opzet komen details in de muziek wat in de verdrukking. Ook wordt er vrij weinig ruimte gegeven aan het orgel en gitaar in gave, instrumentale stukken. De sound van het geheel is vrij soft, dus op ‘Out of the blue’ is er weinig hard rock te horen. Deze pakkende pop rock is toegankelijk voor een brede (christelijke) doelgroep. (74/100) (JONO/PCM Music)

TRACKLIST:

01. Holy Ground
02. Why
03. Sing The Song
04. Shine Your Light
05. I Want It All
06. You Are My Life
07. Gloria
08. Kiss From Above
09. Out Of The Blue
10. The Dream

LINE-UP:

Peter Carlsohn – Bass Lead zang
Stephen Carlson – Lead gitaar
Lars Carlsohn – Gitaar
Svenne Jansson – Keyboards
Michael Ulvsgärd – Drum
Cutta John Kåre Gullestad – Backing, co-lead zang

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ